— Poenget er ikke pengene, men respekten for formålet og tradisjonene. Norsk sjømannsstand er utrydningstruet. Nå er nok en del av Kristiansands maritime miljø i ferd med å gå tapt, sier Ove Lid (67) og sukker.

I 16 år har han vært styreformann i Selskabet Det Ædle Formaal, en pensjonskasse for sjøkapteiner og styrmenn opprettet i 1838. Som Lid beskriver i et debattinnlegg i Fædrelandsvennens papiravis i dag, også gjengitt nederst i denne nettarikkelen, står den lille organisasjonen i fare for å måtte avvikles fordi den ikke finner sin plass i Foretaksregisteret i Brønnøysund. Ikke får den lov til å være forening. Omdanning til stiftelse blir for dyrt. Og uten organisasjonsnummer fra Brønnøysund kan ikke Det Ædle Formaal ha den nødvendige bankkontoen.

- Trist blir det

15. februar er det generalforsamling. Fatter den beslutning om å legge ned, betyr det stopp etter 178 år.

— I så fall må vi nok bevilge oss et ekstra smørbrød. Men trist blir det, bemerker styremedlem Alf Kristensen (73).

- Og så skjer det på deres vakt?

— Huff, ja, nikkes det rundt bordet hvor hele styret i Det Ædle Formaal har benket seg. I tillegg til Lid og Kristensen, er det Kay Thelle (73), Øyvind Olsen (75) og Thor Chr. Thorsen (84). Sistnevnte har seilt som overstyrmann og lenge vært lærer på Sjømannsskolen, pluss at han har skipperpapirene. De fire andre har seilt som sjøkapteiner, alle sammen. På broa, i krevende situasjoner, har de vært vant til å ta raske beslutninger til beste for skip, mannskap og last.

— Men her stanger vi hodet i veggen, lyder det oppgitt fra Øyvind Olsen.

Litt utydelig er det blitt i årenes løp, men dette er innskriften på bautaen på Oddernes kirkegård som styret i Det Gode Formaal vil sørge for at skal vedlikeholdes i fremtiden: <i>Skibscaptaine Bendix Jørgen Mathiessen. Fød i Christianssand den 23de Febr. 1814. Død den 8de Mai 1864. Medlemmerne af Selskabet "Det Gode Formaal" reiste ham Dette Minde. </i> Foto: Rune Øidne Reinertsen

Beskjeden kapital, stolt opprinnelseStore summer er det ikke snakk om. Kapitalen i Det Ædle Formaal er «under en halv million kroner», som Ove Lid uttrykker det. I dag har pensjonskassen 18 innskytere og 68 pensjonister som mottar ytelser, derav 22 enker. Eldste mottaker er 91 år gammel.

— Utbetalingene ligger på mellom 20 og 150 kroner per år, innskuddene er 300 kroner per år. Helt ubetydelige beløp, men det er ikke poenget. Ved å videreføre Det Ædle Formaal vil vi hedre de av våre forgjengere som var pionerer og opprettet en pensjonskasse i «nødens og trengselens tid», som det het i 1838. I mange, mange år betydde utbetalingene mye for de som fikk dem før jul hvert år. Da hadde de til julegaver, lyder det engasjert fra disse maritime veteranene.

- Hva skjer praktisk dersom det blir avvikling?

— Først og fremst vil vi sette av en god sum til vedlikehold av bautaen på Oddernes kirkegård som Det Gode Formaal i sin tid reiste til ære for sjøkaptein Bendix J. Mathiessen. Han donerte mesteparten av sin formue til pensjonskassen. Helt tilfeldig fant vi ut for to-tre år siden at minnesmerket er fredet, så noen avgifter skal ikke betales, men vedlikeholdet koster. Deretter må dagens innskytere få tilbake det de har bidratt med. Er det noe igjen, får vi se hva vi gjør, antyder Ove Lid.

- Dyrt å være registrert

— Problemstillingen er velkjent. Vi har sett flere saker av samme karakter, sier advokat Bent Gill Johannessen hos Myhre & Johnsen Advokatfirma i Kristiansand.

Han peker på utgangspunktet, som er myndighetenes ønske om å hindre hvitvasking av kriminelle penger.

— I tilfeller som dette, hvor det åpenbart ikke dreier seg om hvitvasking, var bankene lenge pragmatiske og fant løsninger. Men det går ikke lenger; hvitvaskingslovens dispensasjonsperiode er forlengst utløpt og alle slike små legater, stiftelser, foreninger, pensjonskasser og lignende må registreres i Brønnøysund. Så er problemet at regnskap og revisjon koster 30.000- 40.000 kroner per år, pluss en avgift til Stiftelsestilsynet. I dette tilfellet er det nærliggende å tenke seg en omdanning til stiftelse, og det koster også å få gjennomført. Når det så ikke er midler til drift, blir eneste alternativ oppløsning. Det legger da også Brønnøysund til rette for på hjemmesiden sin, bemerker advokat Johannessen.

Debattinnlegget

Her er debattinnlegget fra Ove Lid, styreformann i Selskabet Det Gode Formaal:

"Det Ædle Formaal"

Selskapet "Det Ædle Formaal, som ble grunnlagt i 1838 og sannsynligvis er Norges eldste fremdeles eksisterende pensjonskasse for sjøkapteiner og styrmenn, står nå i fare for å bli avviklet.

Ifølge hvitvaskingslovens paragraf 8 kan vi ikke lenger ha konto i en bank uten å være registrert med et organisasjonsnummer. Brønnøysundregistrene vil dessverre ikke godta vår søknad om å registrere vår virksomhet som en forening pga at vi deler ut årlig utbytte til våre pensjonsmedlemmer, dog et beskjedent sådan.

Disse rigide formalkrav har vi dessverre vansker med å oppfylle, og vi står således dessverre i fare for å måtte legge ned denne sjøfartshistoriske pensjonskassen. Vi passer heller ikke inn som en stiftelse eller et legat med de krav som der stilles.

Vi har også ansvar for å vedlikeholde et gravsted med en fire meter høy gravstøtte på Oddernes kirkegård som ble reist i 1863 for å hedre sjøkaptein Bendix J. Matthiessen, som donerte nesten hele sin formue til "Det Ædle Formaal".

I Agder Historielags blad "Egde" nr.-2013 står det en artikkel om oss.

Vi hadde håpet at myndighetene pga vår lange historie kunne utvise litt smidighet angående de nye krav. det blir med frustrasjon, vemod og tungt hjerte for oss alle hvis vi på årets generalforsamling 15. februar ikke finner annen utvei enn å oppløse selskapet etter 178 driftsår.

Vi er vel kanskje en av byens eldste virksomheter. En maritim tradisjon i sjøfartsbyen Kristiansand som absolutt bør opprettholdes, og hvis noen har forslag til en løsning for oss, ville vi sette pris på innspill. Vi har eksistert gjennom både det 19. og det 20. århundre, og det må da være plass til oss også i 2016, og langt in i fremtiden. Til tross for en problematisk ny lov som neppe var tilsiktet å ramme og umuliggjøre fortsatt drift i selskaper som "Det Ædle Formaal".