. Det er ikke bare i Oslo-området det er en kobling mellom arbeidsmarkedskriminalitet og annen kriminell virksomhet. Politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen, sier at Vestfold med mye anleggsvirksomhet og stor byggeaktivitet er utsatt.

Fersk analyse

I en analyse har politiet i fylket pekt på at svart arbeid og arbeidsmarkedskriminalitet er knyttet til kriminelle grupperinger som omsetter narkotika. De har blant annet sett at slike grupperinger har overtatt for tidligere problemer med mobile vinningskriminelle.

— Det vil være naivt å tro at denne kriminaliteten ikke er her allerede, og at vi kan tilsvarende saker som det Aftenposten omtaler. I Oslo har politiet pirket i dette miljøet. Dette brer seg utover, sier Hansen.

Les også:

I sommer gikk politimesteren og fylkesmann Erling Lae ut med en klar advarsel i Tønsberg blad: — Ikke kjøp svart arbeid.

- Naiv næring

Hansen viser til at de ser alle avskygninger av kriminalitet i arbeidslivet allerede i Vestfold.

— Jeg tror næringene selv har vært naive og sett gjennom fingrene med at dette uten å reagere. Og det er ikke bare privatpersoner som kjøper svart arbeid. Jeg vil tro at norske bedrifter har falt for fristelsen til å bruke billig arbeidskraft. Næringslivet selv må ta ansvar. Politiet må vise at vi er på ballen.

Politimesteren viser til at villainnbrudd har gått ned etter at straffenivået har økt.

— Disse gruppene finner nye måter å melke systemet på. Vi må være mer håndfaste og tydelige slik vi har vært med «operasjon grenseløs». Det er viktig med gode analyser. Der hvor vi ser et mønster, må vi konsentrere oss om bakmennene, sier Hansen.

Les også:

Han vil også ha en gjennomgang av hvordan taushetsplikten praktiseres i ulike etater.

— Det er en tendens hos mange etater å vise til taushetsplikt for ikke å komme i knipe. Vi trenger en gjennomgang av grensene. Være litt dristige.

Bransjen slo alarm

Det var advarsler fra byggebransjen som førte til at fylkesmann Erling Lae tok et initiativ for et samarbeid på tvers av etater. Nå har de en fast gruppe med politi, arbeidstilsyn, skatt og fylkesmannens kontor representert.— Vi fikk et tydelig budskap og en advarsel om at den seriøse delen av bransjen taper i kampen om kontrakter. De ba rett og slett om hjelp, sier Erling Lae.

Les også:

Aksjon i strandsonen

Samarbeidet mellom etatene resulterte blant annet i en felles aksjon fra fylkesmannen og politiet i strandsonen, forteller Lae.

— Det er ofte en sammenheng mellom svart arbeid og ulovlig bygging. Folk tenker ikke over konsekvensene. Den seriøse delen av bransjen er i ferd med å bli skviset ut av markedet. Ringvirkningene er store. Du kan ikke klage over at sønnen din ikke får lærlingeplass, når du selv kjøper svart arbeid, pleier vi å si.

Lae er opptatt av å vekke befolkningens bevissthet rundt kjøp av svart arbeid.

— Det er viktig å bevisstgjøre eiere av hytter og sommerhus og vanlige folk. Politiet har vist sammenhengen mellom arbeidsmarkedskriminalitet og annen kriminalitet. Ved å kjøpe svart arbeid er folk med å bidra til annen kriminalitet. Vi trenger en holdningsendring, sier Lae.