— OPEC-møtet denne uken ble avsluttet uten vedtak om oljeproduksjonskutt. Hva blir konsekvensene videre?

— Det har forsterket fallet i oljeprisen, og det antas at prisene kan falle ytterligere. Men man skal huske på at det bare er i korte perioder helt tilbake til 1860 at prisene har vært så høye som de har vært de siste årene. Det skjedde i 1980 og så må vi tilbake til 1870-tallet for å finne tilsvarende nivå. Så det normale er lengre perioder med lavere oljepriser. Høye priser setter i gang prosesser for å øke tilbudet av energi og begrense bruken, begge deler bidrar til lavere priser.

- Hvilke effekter får det for norsk økonomi?

— Høye oljepriser er godt for oljesektoren og alle underleverandører og fører til en sterkere krone, mens det har vært en ulempe for alle utenom oljesektoren. Nå reverseres dette. Det påvirker selvsagt statens finanser gjennom lavere vekst i Oljefondet, og mindre økning i hva man kan ta ut av Oljefondet. Men det er mange motstridende effekter, og det vil komme store deler av verden til gode.

- Hva med omstillingsevnen til norsk industri hvis dette fortsetter?

— Vi vet at norsk økonomi og arbeidsmarkedet er veldig omstillingsdyktig og fleksibelt. Spørsmålet er hva som vil skje om omstillingsbehovet kommer over veldig kort tid. Det er det vanskelig å spekulere i. Som sagt er det historisk sett mer normalt med lavere priser over lang tid enn langvarige høye priser.

- Vil det kunne komme en politisk respons hvis prisnedgangen vedvarer?

— På grunn av Oljefondet har vi en helt annen situasjon nå enn da oljeprisene falt kraftig i 1986. Det som nok kan diskuteres fremover, er om finanspolitikken bør bli mer ekspansiv eller ei, og hvordan dette vil påvirke omstillingsevnen i norsk økonomi. Men jeg tror norsk økonomi klarer å omstille seg. Som påpekt fra Statistisk sentralbyrå, har arbeidsinnvandringen vi har opplevd gitt økt fleksibilitet. Det vil si at hvis det vil gå dårligere med norsk økonomi, vil arbeidsinnvandringen avta, og gi mindre ledighetskonsekvenser i Norge.