FARSUND: I mange år har mc-klubben Twin Eagles i Farsund vært kunde i Sparebanken Sør. Men når det ble aktuelt å ta opp mer lån, fordi klubben ønsker å utvide, var det plutselig stopp.

— Vi fikk klar beskjed om at det ikke var aktuelt å gi oss mer lån, sier president Glenn Gabrielsen i Twin Eagles til Fædrelandsvennen.

- Hvorfor det?

— Det hadde ikke å gjøre med vår betalingsevne, for å si det sånn. Det var fordi vi har forbindelser med Hells Angels. Sparebanken Sør kan ikke si opp lånet vi har, men gir oss ikke mer kreditt.

- Diskriminering

PRESIDENT: Glenn Gabrielsen er president i mc-klubben Twin Eagles Foto: PRIVAT

Mc-klubben har benyttet en parkeringsplass på en tilgrensende tomt, og ønsket å kjøpe denne tomten for å selv eie arealet de benytter seg av. Gabrielsen sier til Fædrelandsvennen at klubben etter avslaget hos Sparebanken Sør også forsøkte to andre banker. En av dem var Flekkefjord Sparebank.— Vi fikk samme beskjed der. Det hadde å gjøre med vårt vennskap med Hells Angels.

- Hva tenker du om dette?

— Det er en straff som handler om hvem vi omgås, ikke om at vi har gjort noe galt selv. Dette er en form for diskriminering, og vi vurderer nå hvilke rettslige skritt vi skal ta for å kjempe tilbake mot dette, sier Gabrielsen.

Lørdag avviklet klubben sin årlige vårmønstring med påfølgende fest i klubblokalene i Farsund, denne gangen uten skjenkebevilling. Gabrielsen sier samfunnet begynte å behandle klubben annerledes etter at de sydde på røde ruter-merker og ble en støtteklubb til den beryktede mc-klubben Hells Angels.

Twin Eagles søker juridisk hjelp og støtte hos organisasjonen Payback Norge, som er et støtteapparat for Hells Angels og andre mc-klubber som er vennlig innstilt til dem. De har John Christian Elden som sin advokat.

Samfunnsansvar

— Jeg kan ikke kommentere individuelle kundeforhold, sier banksjef Geir Bergskaug i Sparebanken Sør.

Han kan imidlertid si noe om vurderingene banken gjør i forhold til sitt omdømme og sine etiske retningslinjer i slike spørsmål.

Sparebanken Sør lytter blant annet til råd fra politiet og aktører som Finans Norge (FNO, tidligere Finansnæringens Hovedorganisasjon).

- Gir dere nye lån til énprosentklubber overhodet?

SIER NEI: Geir Bergskaug i Sparebanken Sør viser til bankens samfunnsansvar og etiske retningslinjer Foto: Kjartan Bjelland

— En bank er en samfunnsaktør. Vi skal drive vår virksomhet på en slik måte at det er tjenlig for samfunnets interesser for øvrig, sier Bergskaug. - Hva betyr det i praksis?

— Vi har nedfelt i retningslinjene våre at banken ikke skal bli forbundet med aktiviteter, kunder eller bransjer som har et tvilsomt renommé og som kan skade bankens omdømme. Dessuten skal vi kun gi kreditt til formål som er i tråd med god forretningsskikk.

Står fritt

Jan Kåre Eie i Flekkefjord Sparebank stiller seg bak uttalelsene fra Bergskaug i Sparebanken Sør.

— Vi har jo ikke denne klubben på kundelisten vår. Men vi står fritt til å velge hvem vi vil gi lån til. Og vi må ta hensyn til både samfunnsmessige interesser og omdømmet vårt, sier Eie.

- Veldig bra!

PROFESSOR: Petter Gottschalk, BI Foto: BI

— Dette er veldig bra gjort av bankene på Sørlandet! utbryter BI-professor Petter Gottschalk , som har forsket på kriminalitet i mc-miljøene.Han er en av dem som har gitt bankene råd gjennom Finans Norge, sammen med Kripos, og satt fingeren på hvor viktig det er for énprosentklubbene å ha sitt eget klubbhus.

Gottschalk mener Sparebanken Sør opptrer klokt når de ikke rører det eksisterende kundeforholdet, men nekter ny kreditt.

— En slik avtale ble vel inngått for en tid siden, da ting så annerledes ut. Men når dette har utviklet seg til en supporterklubb for HA, kan de godt få merke at samfunnet markerer avstand når man nærmer seg disse. Bekjempelse av de klubbene som anses å være kriminelle, er en prioritert oppgave for samfunnet. Hells Angels anses å være en slik klubb, sier han.