KRISTIANSAND: I dag ble det kjent at mediekonsernet Schibsted skal kutte kostnader med en halv milliard kroner de neste to årene. I sparepakken inngår en nedbemanning av 400 personer.

— Det er liten grunn til å tro at mediehuset Fædrelandsvennen skjermes i denne runden. Tvert i mot tror jeg ikke vi slipper unna en betydelig nedbemanning i redaksjonen, sier Marianne Gauslaa, klubbleder for journalistene i Fædrelandsvennen.

Samtidig som mange ansatte må forberede seg på å miste jobben, vil Schibsted ansette rundt 100 nye personer for må styrke den digitale kompetansen. Klubblederen i Fædrelandsvennen stiller seg undrende til dette.

- Journalistikken vil lide

— Hva blir konsekvensen når konsernet kvitter seg med flere hundre ansatte som sitter på en enorm kunnskapsbase? Inntrykker er at dyktige medarbeidere med solid erfaring i stor grad skal erstattes med unge, digitale hoder som primært skal tenke kommersielt og utvikle nye digitale produkter, sier Gauslaa.

— Vi frykter at sparepakken vil skade den journalistiske kvaliteten i mediehusene våre. Færre ansatte vil gi dårligere journalistisk kvalitet. Vi har vært gjennom flere nedbemanningsrunder og føler vi har skåret til beinet, sier hun.

- Panikkartet

Klubblederen innser at norske medier er inne i en stor strukturell endring der nettmediene overtar for papirproduktene i hurtig tempo. Likevel etterlyser Gauslaa bedre analyser for så drastiske sparetiltak.

— Jeg savner en diskusjon om veien videre. Det kan virke som om Schibsted nå handler noe panikkartet, sier hun.

Fædrelandsvennen har satset stort på sin nye digitale abonnementsløsning. Klubblederen mener dette har gitt de ansatte en stor digital kompetanse.

VENTER JOBB-KUTT: Klubbleder for Norsk journalistlag i Fædrelandsvennen, Marianne Gauslaa, tror ikke avisen slipper unna oppsigelser etter den varslede sparepakken til Schibsted. Foto: Lars Hoen

— Vi får håper at det kan gi oss et fortrinn i spareprosessen, men jeg frykter en svært rufsete høst også hos oss, sier Marianne Gauslaa.

Avventende

Klubbleder for Parat Media i Fædrelandsvennen, Cecilie Sørum, er mer avventende til Schibsted-kuttene.

— Jeg vil vente med å kommentere før vi vet hvordan dette rammer konkret i Fædrelandsvennen. Det vi vet er at de ansatte som er relatert til marked og inntjening, måtte ta det største kuttet i forrige sparerunde, sier Sørum.

Schibsted eier blant annet Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og VG.