De syv som ble angrepet tilhører partiet til statsminister Morgan Tsvangirai, som har sittet i regjering med Mugabe de siste årene. Tsvangirai er kjent for sin sterke motstand mot den 89 år gamle lederen.

Angrepet skjedde idet de syv hang opp plakater i en bydel i Harare, opplyser parlamentarikeren Sten Zvorwadza. Han ble selv truffet av en flaske og slått med knyttnever.

— Zanu-PF-tilhengerne er kjent for å være voldelige. De støtter ikke vårt forsøk på å bringe fred til dette landet, sier Zvorwadza til BBCs reporter som var tilstede under angrepet. Også en BBC-ansatt, som filmet valgkampaktiviteten, ble slått.

Episoden skjedde i formiddag, dagen før Zimbabwe avholder folkeavstemning om en ny grunnlov. Det har tatt politikerne fire år å utarbeide forslaget, som hvis det blir vedtatt, åpner for at Mugabe i teorien kan bli sittende i ti år til.Opposisjonen i Zimbabwe har godtatt dette, i håp om at regjeringen i Harare til gjengjeld vil skrive ut valg på ny nasjonalforsamling så tidlig som i juli i år.

Alle de tre store politiske partiene i Zimbabwe støtter grunnlovsforslaget, og det ventes at et stort flertall av velgerne vil stemme ja.

Enkelte menneskerettsforkjempere vil helst at forslaget skal bli avvist, men de har ikke hatt penger til noen storstilt nei-kampanje.

«Ikke noe bedre»

— Forslaget til ny grunnlov er ikke noe bedre enn den gamle grunnloven, mener Lovemore Madhuku, som leder en av gruppene som ber velgerne stemme nei.

Men den 24 år gamle studenten Blessing Satumba er mer positiv.

— Jeg tror den nye grunnloven vil endre på situasjonen. Dagens makthavere har sittet lenger enn ønskelig, og når folk nekter å gå selv om de ikke lenger er ønsket, betyr det som regel at de bare tar hensyn til seg selv, sier Satumba til nyhetsbyrået AFP.Det er blitt antydet at hvis Zimbabwe gjennomfører reformer, er det sjanser for at verdenssamfunnet vil lempe på de økonomiske straffetiltakene mot landet. Politiske observatører ser likevel fare for at helgens folkeavstemning ikke blir fri og rettferdig.

Pågrepet

Allierte av Mugabes parti ZANU-PF har allerede pågrepet ledende demokratiforkjempere.

— Alt er ved det gamle, sa presidentens erkerival statsminister Morgan Tsvangirai etter at væpnet politi nylig gikk til aksjon mot ett av hans valgmøter.

Politiske observatører sier at angrepene mot Mugabes motstandere ikke har hatt samme omfang som før valget i Zimbabwe i 2008. Da ble opp til 200 mennesker drept, mange andre ble pågrepet og torturert, og noen forsvant sporløst.

Myndighetene håper at opptil 5 millioner av Zimbabwes rundt 12 millioner innbyggere vil delta i lørdagens folkeavstemning.

Forslaget til ny grunnlov styrker kvinners rettigheter på visse områder, men dødsstraffen skal ikke avskaffes, og homofile handlinger forblir forbudt. (NTB-DPA-AFP)