Ledigheten i september var den laveste som er registrert siden november 2008, da den økonomiske nedturen begynte og arbeidsledigheten steg raskt under den globale finanskrisen.

Det ble opprettet 148.000 nye jobber i september, viser tallene fra arbeidsdepartementet i Washington som ble lagt frem tirsdag. Det var færre enn analytikerne ventet.

Analytikere anslo før ledighetstallene 180.000 nye jobber i september. I august ble det skapt 169.000 nye jobber.

Ansetter flere folk

Flere store arbeidsgivere har i høst økt arbeidsstokken.

Varehuskjeden Wal-Mart — verdens største butikkjede - har engasjert 55.000 midlertidig ansatte i høst for å ta unna den tradisjonelle store handelen i perioden fra Thanksgiving i slutten av november til julehandelen er over. Det er 10 prosent flere sesongansatte enn for ett år siden

De samme analytikerne, som nyhetsbyrået Bloomberg spurte, antok at ledigheten lå på 7,3 prosent.

Lønningene stiger

Raskere vekst i sysselsettingen bidrar også til større lønnsvekst noe som kan øke det private forbruket. Den gjennomsnittlige timefortjenesten økte med 0,1 prosent i september. Timelønnen var da 24,09 dollar (143 kr). På ett år har lønnsveksten i USA vært på 2,1 prosent.

Den gjennomsnittlige arbeidsuken var uendret på 34,5 timer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den beskjedne lønnsveksten er likevel er gode nyheter for amerikansk økonomi, mener økonomene.

Det private forbruket står for 70 prosent av USAs økonomi.

Budsjettstriden

Ledighetstallene for september var to måneder forsinket. Det skyldtes permitteringene av nesten én million statsansatte på grunn av den fastlåste budsjettstriden mellom republikanerne i Kongressen og president Barack Obama tidligere denne måneden.

Også arbeidet med ledighetstallene for oktober er blitt forsinket. Oktobertallen legges derfor frem først 8. november.

Fortsatt er budsjettstriden som ikke er løst. Den politiske dragkampen i Washington DC er derfor fremdeles en kilde til bekymring for arbeidsgivere som venter i det lengste med å ansette nye folk til tross for at etterspørselen øker, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Uendret rente

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke gjentok i september at forholdene på arbeidsmarkedet fortsatt ikke er blitt så bra at det er grunnlag for å endre renten. Sentralbankens styringsrente er holdt uendret på 0-0,25 prosent siden desember 2008. Økonomer anslår at det 16 dager lange permitteringen av offentlig ansatte bidrar til å redusere veksten i amerikanske økonomi med 0,6 prosentpoeng i fjerde kvartal. Budsjettstriden har svekket tilliten både blant vanlig folk og ledere i næringslivet.

Tilliten til politikerne i Kongressen er rekordlav, viser en ny måling gjennomført for ABC News og Washington Post. Målingen viser at så mange som 78 prosent av amerikanerne at de er misfornøyd med styringen av landet.

Republikanerne får svi

Det er særlig Republikanerne som får skylda for budsjettstriden og stansen i offentlig sektor i over 14 dager. Bare 23 prosent av velgerne støtter nå det republikanske partiet i Kongressen, og dette er laveste måling siden 1984. Demokratene kommer bedre ut, de har støtte av omkring halvparten av velgerne.

For president Barack Obama viser målingen at han har støtte av nærmere 49 prosent av velgerne, samme som i forrige måned før USAs budsjettstridd nådde sitt klimaks, melder NTB.