Norges Bank-sjef om Tangen-anset­telsen: – Åpenhet var det viktigste

Nicolai Tangens åpenhet om sine økonomiske forhold har vært det viktigste for Norges Bank i ansettelsen av ny oljefondssjef, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Publisert: Publisert:
  • NTB-Bibiana Piene

I åpen høring om finansmarkedsmeldingen i Stortingets finanskomité tirsdag ble Olsen avkrevd svar av Venstre-nestleder Ola Elvestuen om hvordan Norges Bank vil forsterke innsatsen mot skatteparadiser.

Bakteppet er at Nicolai Tangens eget hedgefond AKO Capital, som han har tjent seg styrtrik på, er registrert i skatteparadiset Cayman-øyene.

– Oljefondet må ta en tydelig lederrolle i kampen mot skatteparadiser, uttalte Elvestuen til VG tidligere tirsdag. Elvestuen er Venstres finanspolitiske talsmann og medlem i finanskomiteen.

Krever sterkere innsats

– Fordi den nye sjefen for oljefondet selv har plassert store deler av sin formue i skatteparadis, må både han og Norges Bank svare for hvordan fondet skal forsterke sin innsats i kampen mot skatteparadiser, sier Elvestuen.

Nicolai Tangen ble ansatt som ny sjef for oljefondet i mars. Ansettelsen har imidlertid ført til stor debatt og en rekke kritiske spørsmål fra representantskapet til Norges Bank når det gjelder Tangens personlige investeringer.

Norges Bank-sjefen understreker at Tangen har vært åpen om sine egne økonomiske forhold.

– Han har vært veldig åpen hele veien. Det viktige for hovedstyret i så måte har vært nettopp denne åpenheten, og en åpenhet i disse fondene som sikrer at investorene faktisk betaler skatt der de hører hjemme, sier Olsen.

– Informasjon om investeringene blir gitt til skattemyndighetene i investorenes hjemland. Det er dét vi har lagt vekt på. Vi har vært bevisst på dette fra starten av, understreker han.

– Betydelige utfordringer

Olsen erkjenner imidlertid at det er betydelige utfordringer knyttet til skatteparadiser.

– Det er fortsatt en viktig oppgave for myndighetene å gjøre sitt for at den generelle åpenheten i disse lukkede jurisdiksjonene, eller skatteparadisene, forbedres. For det er det definitivt behov for, sier sentralbanksjefen.

– Dette er Norges Bank bevisst på. Vi redegjør veldig grundig for våre holdninger til skatteparadiser i våre forventningsdokumenter til selskaper vi investerer i. Og ja, det er grunn til å håpe og tro at det presset vi har på selskapene, kan ha en betydning over tid når det gjelder utviklingen av mer åpenhet i disse lukkede jurisdiksjonene, sier han.

– Men dette er primært en myndighetsoppgave ut over sentralbankens ansvar, føyer han til.

Publisert:

Les også

  1. Denne uttalelsen skaper trøbbel for Nicolai Tangen

  2. Kontrollorgan sterkt kritisk til Tangen-prosessen

  3. Sju av elleve referanser var på luksusseminar

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Skatteparadis
  2. Norges Bank
  3. Nicolai Tangen
  4. Ola Elvestuen
  5. Øystein Olsen