– Vi venter at det profesjonelle markedet vil bli påvirket denne vinteren, sier Øyvind Eidem, kjededirektør i Bygger’n, til E24.

Byggevarekjeden er landsdekkende, med i overkant av 90 butikker over hele Norge.

– Samtidig er vi ikke eksponert i det sentrale østlandsområdet, som gjør at vi ikke har blitt truffet av den store nedgangen i byggebransjen riktig ennå. Volumet er på samme nivå som i fjor, men vi ser mindre marginer som følge av lavere priser, særlig på trelast.

Øyvind Eidem er kjededirektør i byggevarekjeden Bygger’n. Foto: Bygger’n

Nedgang tre måneder på rad

Inflasjon og høyere renter har redusert nordmenns kjøpekraft og ført til mindre etterspørsel i landets butikker.

Nå har SSBs varehandelsindeks, som beskriver verdi- og volumutvikling i bransjen, gått tilbake tre måneder på rad.

Månedene under koronapandemien ble behandlet som ekstremverdier i sesongjusteringsrutinen. Trenden har derfor blitt tatt ut fra figuren for perioden mars 2020 til og med mars 2022. Foto: SSB

– Det viser at husholdningene er under press, sa sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24 etter at septembertallene kom.

Om det blir en fjerde måned med nedgang for landets butikker, får vi vite når tallene for oktober kommer neste uke.

Byggevarehus er den delen av detaljhandelen Virke har dårligst prognoser for i 2023. Her anslår de en tilbakegang på 5 prosent i 2023. For 2024 er det ventet at fallet demper seg til 1 prosent.

– Krevende tider

– Byggenæringen opplever krevende tider nå, sier Aslaug Koksvik, bransjedirektør for Virke byggevarehandel.

Hun peker på at kombinasjonen av redusert kjøpekraft, renteoppgang, høye byggekostnader og svakere boligprisvekst fører til at langt færre byggeprosjekter igangsettes.

Aslaug Koksvik er bransjedirektør for Virke byggevarehandel. Foto: Virke

– Samtidig ser vi en kraftig nedgang i salget av nye boliger. Dette påvirker byggevarehandelen i stor grad.

I Virkes siste medlemsundersøkelse svarer 29 prosent i byggevarehandelen negativt på om de klarer å drive med overskudd.

Det påpekes at byggevarehandel, faghandel, samt hus og hjem opplever en «spesielt dårlig markedssituasjon». 39 prosent i byggevarehandelen svarer negativt om utsiktene de neste tre månedene, mens 42 prosent regner med å redusere bemanningen i løpet av neste halvår.

I tillegg skaper den svake norske kronekursen økte kostnader for bedrifter som importerer varer fra utlandet.

– På generelt grunnlag bidrar den til økte importpriser som legger press på marginene og/eller slår ut i økte utsalgspriser, sier Koksvik.

Mange av Virkes medlemmer er bekymret for kronekursen, ifølge bransjedirektøren, som påpeker at betydningen av denne varierer mellom ulike bransjer.

– Ser bunnen

– Vi har gjennom hele året forberedt oss på at det vil komme en svak nedgang. Samtidig har vi ikke tapt markedsandeler, sier Eidem i Bygger’n.

Han sier at kjeden har tilpasset bemanningen og lagt ned tre butikker, men åpnet tre nye. Det er først og fremst det profesjonelle markedet som er vanskelig.

– Vi venter at det blir svakere denne vinteren, og vi har ingen forventninger til vekst her.

De fleste leverandørene til Bygger’n er norske, og kjeden påvirkes derfor i mindre grad av den svake kronekursen, forklarer kjededirektøren.

– Overordnet har byggevareprisene blitt justert ned om lag 5 prosent i år. Vi tror nå vi ser bunnen, siden svakere krone gjør eksport mer attraktivt enn hjemmemarkedet for en del av de litt større leverandørene.