KRISTIANSAND/OSLO: – Det er trist, men kanskje ikke overraskende, sier lufthavnsjef Arne Johan Johnsen ved Kristiansand lufthavn til Fædrelandsvennen.

Han begrunner det med at det synes å ha vært et «marginalt selskap» hele veien. De kom egentlig aldri i gang på Kjevik, før konkursen var et faktum.

Det kriserammede selskapet kansellerte tidligere i år en rekke reiser, også fra Kristiansand, for å gjennomføre en omstrukturering. Nå gir selskapet opp hele driften, melder E24.

Ifølge en pressemelding fra selskapet har økende driftskostnader og priser på flydrivstoff «satt selskapet i en slik posisjon at ledelsen har sett seg nødt til å slå fast at det ikke lenger gir mening å fortsette innsatsen med omorganisering, rekapitalisering eller alternativt salg og dessverre må kunngjøre at Detur er tvunget til å begjære seg konkurs».

Tyrkia og Hellas neste sommer

Det konkursrammede selskapet skriver at veien tilbake etter pandemien «har vist seg lengre og vanskeligere enn forventet», og at markedet for solferier ikke var i en slik bedring man så for seg.

Arne Johan Johnsen sier de hadde sett fram til direkteflyvninger til Tyrkia og Hellas fra neste år, etter at årets reiser ble kansellert. Begge destinasjonene skulle trafikkeres i juni og juli.

Lufthavnsjef Arne Johan Johnsen i Kristiansand. Foto: Jacob J. Buchard (arkivfoto)

– Det er beklagelig at det som har skjedd har skjedd, vi hadde forventet at de skulle komme tilbake. Når det ikke skjer er det trist. Det er tøffe tider og utfordringer i bransjen, så det at noen ikke klarer det er sånn sett ikke overraskende, sier lufthavnsjefen til Fædrelandsvennen.

Det er solgt billetter på neste års turer, men det er kun selskapet selv som vet hvor mange. Nå håper han noen andre tar opp hansken.

– Det er å håpe at andre griper muligheten og satser, vi håper på flere ruter fra Kjevik, sier Johnsen.

Totalt 19 Detur-avganger ble kansellert fra Kjevik sist sommer: Til Kreta fra 14. juni til 6. september og til Antalya i Tyrkia fra 23. juni til 28. juli.

Kansellerte reiser

På sine hjemmesider, skriver Detur at reisende som får sine reiser kansellert kan få refundert beløpet, dersom det er betalt med debet- eller kredittkort.

– Skyggen etter pandemien har egentlig ikke lettet, krigen i Ukraina har påvirket reiselysten og det har vært færre som ønsket, eller kunne, reise. Dette har gjort kundemassen tynnere og samtidig presset markedsprisene på reiser til et lavt nivå, også i høysesong, skriver selskapet.

Reiseselskapet Detur kansellerte 19 avganger fra Kristiansand i sommer. Foto: Detur

I september ble det kjent at selskapet kansellerte alle reisene for resten av året, for å gjennomføre en organisasjonsendringer og tilføre ny kapital, for deretter å kunne gjenoppta virksomheten i 2023.

– Dessverre bestemte selskaper bak debet- og kredittkort seg for å holde tilbake betalinger og siden betalingene til flertallet besto av betalinger via nettopp den type betalingsmidler, har likviditetssituasjonen blitt akutt og fristen som kreves for de tiltakene som er planlagt for å sikre overlevelse har blitt erodert, skriver selskapet.

Kastet ut av hotell

Tidligere i høst opplevde flere Detur-reisende å få sine turer avbrutt, mange uten noen forklaring på hvorfor. Ifølge SVT ble gjester kastet ut av hotell dersom de ikke betalte på stedet. Dette til tross for at reisene er forhåndsbetalt til Detur.

Flere fikk da informasjon fra Detur om at selskapet var solgt og at de derfor selv må betale for oppholdet.

Tidlig i juni kansellerte selskapet 90 Syden-turer fra Norge, og flere frustrerte passasjerer sa de ikke hadde fått pengene tilbake.

Detur begrunnet kanselleringene den gang med at manglende etterspørsel hindret dem fra å gjennomføre turene.