I forrige uke sprakk nyheten om at Reliance Industries kjøper det norske solcelleselskapet REC Solar av China Bluestar for 771 millioner dollar, vel 6,6 milliarder kroner.

Bak Reliance står Asias rikeste mann, Mukesh Ambani, som i likhet med de fleste mangemilliardærer har lagt bak seg et svært innbringende år.

Bloomberg anslår at inderen nå har rykket opp i en svært eksklusiv gruppe av rikinger med formue over 100 milliarder dollar.

Med en anslått formue på 100,6 milliarder dollar, alt ifølge ifølge Bloomberg’s «Billionaires Index», føyes Ambani til en liste som foreløpig teller elleve personer, alle menn.

Øverst troner Tesla-gründer Elon Musk med en formue på 222 milliarder dollar, etterfulgt av den franske motekjempen Bernard Arnault med 191 milliarder og Amazon-grunnlegger Jeff Bezos med 156 milliarder.

– Umåtelig fornøyd

– Jeg er umåtelig fornøyd med vårt kjøp av REC fordi det vil hjelpe Reliance med å høste den uuttømmelige kraften til Surya, solguden, som India er så heldig å være velsignet med, skrev Mukesh Ambani i en pressemelding i forbindelse med forrige ukes oppkjøp.

I 2005 arvet han et forretningsimperium innen fossilbasert industri, som oljeraffinerier og petrokjemiske fabrikker.

Siden har han gått tungt inn i telekom, teknologi og e-handel, og i sommer annonserte Reliance en storsatsing innen fornybar energi.

Det offisielle målet er å legge til rette for utbygging av 100 gigawatt ren og grønn energi innen 2030.

I tillegg til sol, satses det tungt på produksjon av grønn hydrogen, og 10 milliarder dollar er satt av til investeringer på disse feltene de neste tre årene.

Bloomberg viser til at fossil energi uansett spiller en nøkkelrolle i konsernet, og utgjorde 60 prosent av omsetningen på 73 milliarder dollar i fjor.

Ble splittet opp etter kollaps

Solcelleprodusenten REC ble grunnlagt i Norge i 1996, og børsnotert i 2006.

En periode var selskapet et av de mest verdifulle på Oslo Børs, før knallhard konkurranse og prispress fra kinesiske produsenter strupte selskapets marginer, og aksjekursen kollapset.

I 2013 ble REC delt opp i REC Solar og REC Silicon. Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble REC Solar kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og avnotert i 2014.

Kjøpet kom etter at China Bluestar hadde betalt 13 milliarder kroner for Orklas solcellevirksomhet Elkem Solar i 2010. Sistnevnte ble siden slått sammen med REC Solar.

foto
REC Solars produksjonslokaler på Fiskaa i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge