— Så lenge du har tilgang til vann og strøm, kan du produsere laks hvor som helst i verden, sier danske Bjarne Hald Olsen, som bygger anlegget for kineserne.

I Asias største ørken, hundrevis av kilometer fra nærmeste hav, bygger danske Billund Aquaculture oppdrettsanlegg på oppdrag for kinesiske myndigheter.

— Fundamentet er allerede på plass. Vi regner med å starte produksjonen av laks i april, sier Bjarne Hald Olsen, som er sjef i selskapet.

Aftenposten skrev i går om den potensielle trusselen landbaserte oppdrettsanlegg kan utgjøre for norsk lakseeksport. Både i Kina, USA, Canada og Danmark er slike anlegg allerede i drift, og det er planlagt å bygge flere.

Laks i Sahara

Anlegget i Gobi-ørkenen bygges i de mest ekstreme omgivelsene hittil.

— Mange synes prosjektet er helt sinnssykt, og jeg må innrømme at dette er det mest spesielle vi har gjort til nå. Om sommeren kan temperaturen nå 40 plussgrader, og om vinteren kan det bli minus 40. Dessuten er det veldig tørt. I denne delen av Gobi-ørkenen regner det bare 50 til 100 millimeter i året, sier Hald Olsen.

For å få tak i vann har oppdretterne boret en 70 meter dyp brønn. Resirkuleringsteknologien som brukes i de landbaserte anleggene, gjør at de bruker relativt lite vann. Dermed kan de plasseres nær sagt hvor som helst.

— Laks kan nå produseres på steder man ikke tidligere hadde drømt om. Det kan i prinsippet også gjøres i Sahara, men i realiteten kommer vi til å se at det bygges anlegg i nærheten av de store laksemarkedene i USA og i Asia.

Kineserne vil ekspandere

Hald Olsen sier kineserne er veldig interessert i å ekspandere lakseproduksjonen.

— Egentlig ville de at vi skulle bygge et anlegg for 10 000 tonn med en gang, men jeg rådet dem til å starte med et mindre anlegg på 1000 tonn. Det er en fordel å ha litt erfaring før du ekspanderer.

Hald Larsen tror ikke kineserne vil utkonkurrere norsk eksportlaks med anleggene sine.

— Dette vil kun bli et supplement, for norsk laks er veldig «hot» i Kina, sier han.

Bygger i Norge

Billund Aquaculture vil i år omsette for rundt 120 millioner danske kroner. Siden starten har selskapet levert over 100 resirkuleringsanlegg til 25 forskjellige land for mange ulike fiskearter.

Danskene har også inntatt det norske markedet med anlegg for oppdrett av lakseyngel (smolt). Akkurat nå bygger selskapet sitt fjerde og største anlegg i Norge hittil. Det skjer i Belsvik i Hemne kommune i Sør-Trøndelag, og oppdragsgiver er sjømatselskapet Lerøy.

— Dette er det største settefiskanlegget i Norge med resirkuleringsteknologi. Det betyr at nesten alt vannet renses og brukes om igjen. Dermed bruker vi betydelig mindre vann enn i vanlige gjennomstrømningsanlegg som vi har mange av i Norge. I tillegg sparer vi energi, sier Sven Amund Fjeldvær, adm.dir. i Lerøy Midnor.

Fisken er i det landbaserte anlegget i 8-10 måneder, til den tåler saltvann. Så tas den ut og settes i sjøen.

— Danskene er blant de aller fremste på resirkuleringsteknologi. Jeg tror vi vil se flere og flere slike anlegg i Norge, sier Fjeldvær.