EVJE OG HORNNES: Hos Skibsplast på Evje tjente de penger i fjor, og startet denne sesongen brukbart. Til og med mai gikk det flere båter ut fra produksjonshallen på Evje, videre til butikk og ut på sjøen til kunder.

— Så var det helt stopp i juni og juli. Lagersituasjonen gjør at 16 av 18 i produksjonen ble permittert fra etter sommerferien, sier Rune Skibsrud ved Skibsplast. Han sier at de ikke er skånet for nedgangen i bransjen, men tror det vil snu.

— Så lenge vi er med, så er vi optimister, sier Skibsrud.

Fritidsbåtprodusentene på Sørlandet har vært gjennom flere tøffe år. Denne sesongen skulle det snu, og optmismen var stor i vår. Så møtte de bråttsjø igjen.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er blitt sånn. Jeg tror det er summen av flere ting, sier Skibsrud. Han peker på urolige finansmarkeder og generelt dårlig psykologi i markedet. Den våte norske sommeren og en sterk norsk krone har heller ikke hjulpet.

Ingmann Gjeruldsen i Joda Boats i Grimstad er blant de andre bedriftene som har fått merke de tøffe tidene. I 2006 solgte han båter for 53 millioner kroner, og fikk et overskudd på 28 millioner kroner. Driftsresultatet var på formidable 53,5 prosent.

På fem år falt salget med over 90 prosent, til 4,9 millioner kroner med et underskudd på tre millioner, et minus på 60 prosent.

— Nå har det vært motbakke i tre år, og det ser ikke ut til å snu veldig fort, sier Ellingsen. Han har redusert staben fra 18 til fem personer siden toppen.

Ellingsen er denne helgen på båtmesse i Grimstad, der han viser frem fire båtmodeller, og med håp om salg.

— Det er ikke så galt som mange vil ha det til. Vi selger jevnt med båter, mener Rune Jørgensen, som også er på messen for Grimstad Bådsenter.