I et innlegg på den populære bloggen sin skriver toppleder Anita Krohn Traaseth i IT-selskapet Hewlett-Packard (HP) Norge at hun personlig mener det sjelden er lurt å la samme ledelse sitte for lenge.

«Jeg kommer ikke til å sitte i toppsjefsstolen i HP Norge mer enn maks fem år, fordi jeg mener det er viktig med nye ledere, ny energi og ny kompetanse for å løse nye oppgaver», skriver hun.

Maksgrense

Traaseth vil ikke sette samme deadline for andre ledere, men mener det er mange toppledere i næringslivet som sitter lenger enn det som er bra for bedriften.

— Mange toppledere sitter for lenge, men det er vanskelig å si noe generelt om hva som bør være maksgrensen. Det er avhengig av sektor og bransje.

— For meg som jobber i IT-bransjen, der endringstakten er veldig rask og det er behov for nye idéer og høyt energinivå, tror jeg det er lurt at ledelsesgruppen ikke forblir den samme for lenge, sier Traaseth til Aftenposten.- Det finnes eksempler på gode toppledere som sitter lenge i samme selskap, men jeg tror det motsatte oftere er tilfellet. Jeg har ikke sansen for ledere som klamrer seg fast til jobben. Da kan selskapet miste verdifulle ledertalenter, sier Traaseth.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Forvridd verdensbilde

Lederekspert og professor Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI synes Traaseth har et godt poeng.

— Forskning har vist at nye ledere driver opp innovasjonstakten raskere enn de sittende lederne. Studier har også vist at personer i topplederposisjoner etter en stund vil slutte å lære. Vi vet dessuten også fra forskning at toppledere kan få et forvridd og distansert verdensbilde etter en stund i sjefsstolen, sier Arnulf.

- Skal ikke tippe over

Han mener både offentlig og privat sektor har godt av å skifte ut ledelsen ved jevne mellomrom.

— Selvfølgelig skal det ikke tippe over heller, alle organisasjoner har behov for en viss stabilitet. I visse bransjer er det dessuten problematisk å slippe en toppleder til en konkurrent. På den andre siden kan toppledere som går til en annen stilling internt i organisasjonen, bli et forstyrrende element. Derfor er det noen bedrifter som opererer med åremål for lederstillingene, sier Arnulf.

Trenger du råd om jobb og karriere? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

- Sunt trekk

Han berømmer Traaseth for at hun allerede helt fra starten har tenkt på sin egen avgang.

— Ved å gjøre det sier hun samtidig at hun ikke er uunnværlig. Det er et veldig sunt trekk hos en toppleder, og det sier mye om at hun har god selvinnsikt og innsikt i hva lederrollen innebærer. Det som skjer med mange toppledere er at de ikke skjønner forskjellen mellom ledelse og makt. Mange blir i lederrollen fordi de liker maktfølelsen de får som toppleder, sier Arnulf.

Lukket ledelse

Traaseth mener det er sunt for en organisasjon at det ikke går for lang tid uten endring i ledergruppen.

— Hvis de samme personene sitter sammen i en ledelsesgruppe år etter år, blir det lett for lukket og lite transparent. Det er dessuten viktig med en miks av ulike personer i en ledergruppe, for å sikre både kontinutitet og innovasjon, sier Traaseth.

Ny energi i toppen

Allerede da hun var i samtale med europasjefen i HP Norge om topplederjobben, snakket de om hvor lenge hun skulle sitte.

— Jeg sa at jeg synes fem år er passe. På den tiden skal vi ha klart å nå flere av målene våre, og bedriften har da godt av ny energi etter fem år med samme toppleder. Europasjefen var helt enig.

— Jeg er en typisk endringsleder, men på et personlig plan tror jeg heller ikke jeg har energi til å sitte i denne topplederstillingen mer enn fem år. Det er spennende, men det er tøft og krever mye, sier Traaseth.

Langsiktig perspektiv

Steffen Waal, administrerende direktør i teknologiselskapet ABB, er enig i at det finnes toppledere som sitter for lenge, men understreker at det er styrets ansvar å sørge for at det ikke skjer.

— Det er eierne som må bestemme hva slags kompetanse selskapet trenger, og hvor lenge det er hensiktsmessig at en toppleder sitter. Det avhenger av hvor langsiktige perspektiv selskapet har, sier Waal.

— I ABB har vi langsiktige perspektiver og jobber for eksempel med et prosjekt mot 2020. Så jeg har ikke satt noen deadline for meg selv. Jeg tror jeg merker når jeg ikke lenger synes jobben er gøy eller har energien som trengs, eller så regner jeg med at noen forteller meg det, sier Waal.