Til tross for at Sørlandet hadde en strålende sommer i 2013, er egdenes inntrykk av landsdelen svekket det siste året. Foto: Mats Johannesen

Omdømmebarometeret viser hvordan egdene ser på sin egen landsdel, samt hvordan den øvrige befolkningen i Norge ser på Sørlandet.

I følge rapporten, som som legges fram i Næringsforeningen onsdag morgen, har samtlige regioner som er med i 2013 en tilbakegang på flere områder, sammenlignet med tidligere runder av Omdømmebarometeret. Innen enkelte temaer er målingene tilbake på nivå med 2009, hvor målingene ble gjennomført i kjølvannet av finanskrisen.

Her kan du lese hele rapportene fra Kristiansandsregionenog Sørlandet.

Kristiansandsregionen scorer dårligst

Et annet hovedfunn denne gang er at Sørlandet som sådan er i mer positiv utvikling enn Kristiansandsregionen. Dette gir seg blant annet utslag i at flere kan tenke seg å bo på Sørlandet i forhold til Kristiansandsregionen. På en påstand om at regionen er et godt sted å vokse opp for barn og unge, scorer Sørlandet 11 prosent bedre enn Kristiansandsregionen.

— Kristiansand må tørre å være by, ikke bare en del av Sørlandet, sier seniorrådgiver Robert Hval Straumann fra Virke

Enighet om dårlig veistandard

Det er totalt 4092 personer i hele landet som har svart på undersøkelsen som ligger til grunn for rapporten. På flere områder er det stor forskjell på sørlendingenes og øvrige respondenters oppfatning av landsdelen.

Blant annet mener 65 prosent av sørlendingene at det ligger bra til rette for næringsutvikling på Sørlandet, mens bare 27 prosent av de eksterne respondentene mener det samme.

77 prosent av de "interne" respondentene mener at Sørlandet er et bra sted å ta høyere utdanning. Det sier bare 29 prosent av de eksterne seg enig i.

På et punkt er imidlertid de som har svart enige. Sørlandet har dårlig veistandard. Det mener mer enn to av tre respondenter.

Preges av skipsfart og turisme

I rapportens sammendrag kommer det fram at det generelt knyttes en sterk, positiv assosiasjon til Sørlandet som landsdel. Skipsfart/rederi/maritime virksomheter og reiseliv/turisme preger folks oppfatning av arbeidslivet. Nytt av året er det at egne innbyggere i særdeles sterk grad har oppdaget den olje- og gassrelaterte industrien i landsdelen.

«Her kan det være behov for å bringe kjennskap til resten av landet», står det i rapporten.

— Vi som bor på Sørlandet forbinder næringslivet med olje/gass, maritim virksomhet og reiseliv. Sett utenfra dominerer reiseliv totalt, sier daglig leder Rune Røiseland i Ordkraft som legger fram rapporten onsdag.

Rapporten viser at

- Lite åpen og tolerant

Han legger til:

— Kristiansandere selv mener at byen er et godt sted å vokse opp, men at den samtlig er lite åpen og tolerant. Det siste mener også mennesker andre steder i Norge om Kristiansand.

Røiseland forteller samtidig at Uiniversitetet i Agder (UiA) oppleves å ha et godt, relevant studietilbu, og kristiansandsregionen oppfattes som et godt sted å ta høyere utdanning. Tidligere denne uken gikk Agder Energi-direktør Tom Nysted ut i Fædrelandsvennen og kritiserte UiA for å ha for bredt studietilbud.

- Ved Universitetet i Agder er det alene 78 ulike studieprogrammer. Veksten i antall studietilbud har utvilsomt vært for høy, dermed blir kvaliteten uunngåelig for lav, skrev han i en kronikk.