— Det er fortsatt noe Hübert-greier i lufta her og ikke alle skilt er byttet ut ennå, men heretter er vi Norsk Stål, avdeling Søgne!

Frank Solås, plassjef for samme Norsk Stål, avdeling Søgne, skinner som en sol. Han snakker til en forsamling bestående av Søgne-ordfører Astrid Hilde, et knippe Norsk Stål-direktører fra Asker og Stavanger, samt et par titalls ansatte som er kommandert til å stoppe alt støyskapende arbeid. Ordføreren skal nemlig tale, trykke på knappen og dermed starte Norsk Stål avdeling Søgnes nye vidunder-slipemaskin til fem millioner kroner. Den som Norsk Stål, avdeling Stavanger, har siklet på siden nøyaktig 1994, og som kom i grevens tid til å sikre rekordkontrakten på 15,5 tonn stål - pluss, pluss - til Johan Sverdrup-utbyggingen.

Det gnistrer godt når supermaskinen sliper i vei. Når tilsvarende jobb tidligere skulle gjøres hos Norsk Stål i Stavanger, stod 16 mann med hver sin vinkelsliper og gjorde samme jobb. Foto: Sondre Steen Holvik

I svingOg der er herligheten i sving! En svær H-bjelke forsvinner på transportbånd inn i en tunnel som ser ut som en trikk, og straks står gnistregnet. Maskinen gjør samme jobb som 16 mann med hver sin vinkelsliper ellers måtte ha gjort. Alle kanter rundes pent og nøyaktig av, slik at primer og maling får godt feste og stålet kan stå der ute i Nordsjøen til den er tom for olje og gass.

Gjennomført fusjon

Tirsdagens seanse markerte fremfor alt at Leif Hübert AS' overtagelse av svære Norsk Stål AS er tilendebrakt, og at struktureringen av det fusjonerte selskapet Leif Hübert Stål AS/Norsk Stål AS — under sistnevntes navn - er godt i gang. Ett viktig element er at Søgne-avdelingen heretter skal være Norsk Ståls spydspiss mot det globale offshoremarkedet. Så skal da også den beundrede H-bjelken sendes til Thailand, hvor den inngår i dekket på Johan Sverdrup-plattformen. Etter hvert kommer konstruksjonen til Norge for ferdigstilling, og deretter bærer det altså ut i Nordsjøen.

— Vi skal fortsatt betjene det lokale entreprenørmarkedet med armeringsstål til betongarbeider, men ellers blir arbeidsoppgavene fordelt mellom avdelingene rundt forbi. Og det må vel være lov å si at Leif Hübert Stål neppe hadde hatt noen stor fremtid som leverandør kun til Agder-fylkene, antyder Frank Solås.

Ny hall, maskin og ansatte

En ny hall er allerede under bygging. Den skal romme en maskin som sendes fra Norsk Stål, avdeling Horten, og som skjærer stål særdeles nøyaktig med en blanding av sand og vann under høyt trykk. Dessuten skal det oppbemannes med ti personer.

— Vi måtte redusere litt i Horten. De det gjelder, har fått tilbud om jobb hos oss. Ellers har vi god pågang fra ansatte hos NOV rett borti her, opplyser Solås.

Som ellers frydet seg over hvor godt ting ligger til rette:

— Vi har alt vi trenger: slipe- og primeranlegg, lager og attpåtil egen dypvannskai!

Én mann glimret ellers med sitt fravær under arrangementet: Leif Hübert d.y. (54), tredje generasjon med samme navn til å eie og drive butikken. Han hadde været nærvær av fotografer, som han er allergisk mot.