Den norske kronen har svekket seg kraftig det siste halvåret og nedturen fortsetter. Tirsdag ettermiddag koster det 12,11 kroner for et britisk pund og 8,04 kroner for en amerikansk dollar.

Det er første gang siden 2002 at dollaren er så sterk sammenlignet med norske kroner.

Dollaren er nå 34 prosent dyrere enn den var for et år siden og 41 prosent dyrere enn i mars 2013. Da lå dollarkursen på 5,7 kroner.

Sterkeste på åtte år

Også det britiske pundet har styrket seg kraftig sammenlignet med norske kroner og er nå på sitt høyeste nivå siden januar 2007. Det er blitt 21 prosent dyrere å kjøpe et britisk pund det siste året.

En langhelg i New York eller London er dermed blitt betydelig dyrere i løpet av kort tid. Samtidig kan norske eksportører juble. De får stadig bedre betalt for varene de selger til utlandet.

Analytikere knytter kronesvekkelsen det siste døgnet til oljeprisfallet, som tirsdag ettermiddag fortsetter ned til 57 dollar fatet.

Prisvekst på 2,4 prosent

I tillegg kom det tall for inflasjonen, som viser at prisene i Norge stiger litt tregere enn antatt. Den såkalte kjerneinflasjonen endte på 2,4 prosent i februar.

Dette er med på å øke sannsynligheten for at Norges Bank kutter styringsrenten på sitt møte 19. mars. Det bidrar også til kronefallet.

Det er særlig matprisene som er med på å trekke inflasjonen opp. Det siste året har de økt med 3,1 prosent.

Fortsatt fallende priser på klær og sko og på flyreiser trekker i motsatt retning.

Tror på enda svakere krone

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, understreker at utviklingen i kronen har vært relativt stabil mot euro, mens det hovedsakelig er mot dollar, pund og svenske kroner at kronen har svekket seg.

— Dollaren har styrket seg i lengre tid, men dette har skutt fart den siste tiden. Sterke amerikanske nøkkeltall har gjort at markedet har fremskyndet forventningene til når den amerikanske sentralbanken hever renten. Flere og flere tror, som oss, at det vil skje allerede i juni, sier Østnor.

Han peker også på at en svak rapport om tilstanden i norsk økonomi fra Norges Bank i forrige uke har dratt kronen ned.

DNB Markets forventer en ytterligere svekkelse av kronen på kort sikt som følge av lavere oljepris, en svakere utvikling i økonomien i tillegg til to rentekutt fra Norges Bank.

— På lengre sikt mener vi imidlertid at kronen er svakere enn hva tilstanden i norsk økonomi skulle tilsi. Det tilsier at kronen vil styrke seg på sikt, men det ser vi for oss vil skje først over sommeren.