Høyre og Frp «vil tillate butikker å holde åpent på søndager». Det kommer frem i de to partienes regjeringsplattform som ble lagt frem mandag kveld.

I dag er det kun butikker på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustadbuer, som kan holde åpent på søndager.

I plattformen skriver Høyre og Frp at de sammen med partene i arbeidslivet «vil vurdere hvordan de butikkansatte kan bli omfattet av et godt lovverk når det gjelder arbeidstid og medbestemmelse».

— Kan føle seg tvunget til så holde åpent

Tore Nilssen, som er professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, uttalte tidligere i høst at søndagsåpne butikker kanreduserte lønnsomheten og føre til dyrere matvarer.

Han mener flere butikker som i utgangspunktet ikke er interessert i å holde åpent på søndager, vil føle seg tvunget til å gjøre det for å ikke miste kunder.

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sa samtidign at dagens lovverk er «like hullete som en sveitserost».

— Det er ikke mulig å opprettholde dette regelverket på sikt, sier han, og viser blant annet til de mange unntakene for såkalte Brustadbuer, turistkommuner og plantehus som selger mye mer enn planter, har Isaksen sagt.

NorgesGruppen negativ

Aftenposten skrev i forrige uke at Coop er den kjeden som tydeligst sier at de har planene klare for en satsing på søndagshandel.

Næringspolitisk informasjonssjef, Håkon Ødegård sa i forrige uke at han kke tror på noe prishopp på varene hvis det skulle bli gitt anledning til utvidet åpning.

Landets største dagligvarekjede, NorgesGruppen er uttalt motstander. Direktør Bård Gultvedt i NorgesGruppen sa følgende til Aftenposten i forrige uke.

— Skulle forbudet mot søndagshandel forsvinne og konkurrentene våre åpne sine butikker på søndag, så kommer vi også. Og da vil vi overlate til våre kjeder – Kiwi, Meny, Spar og Joker – hvordan de skal forholde seg.

Les også: