På Londons storflyplass Heathrow, like bortenfor de vanlige inngangene til terminal 3, ligger et trangt og varmt tilbygg. Der sto de pent i kø, alle som ikke bor i EU. Et 30-tall kinesere, noen arabere, russere — og vi, selvfølgelig. På vei hjem etter årets utenlandstur.

Fremme ved skranken kan man bytte kvitteringer mot kontanter. Vi fikk refundert den britiske momsen (20 prosent) for alt vi hadde handlet i London. En større bunke pund rett i lanken.

En kort flytur senere kunne vi helt lovlig ta med varer for 6000 kr hver moms- og tollfritt inn i Norge.

Koster dyrt

Hvis du derimot handler de samme varene fra en britisk nettbutikk og får dem sendt hit, er fritaksgrensen 200 kr. Er samlet pris høyere, må du betale norsk moms av hele beløpet, samt av frakten.

Slik har det vært siden 1975. I mellomtiden har 12 norske regjeringer kommet og gått. Var grensen heller blitt regulert med prisøkningen, ville den i dag vært på 980 kr. (SSB, 2012-tall).

I tillegg kommer det et fortollingsgebyr fra Posten, som justeres opp årlig. 133 kr for varer opp til 1000 kr. Du kan også velge å fortolle varen selv. Det koster det samme.Dermed kan du ende opp med å betale nesten like mye for fortolling og moms som det varen kostet.

Store summer

Tre av fire norske husstander handlet noe på nettet i fjor, ifølge SSB. De legger igjen stadig større beløp. Og der ligger begrunnelsen: Norske nettbutikker skal skjermes fra urettferdig konkurranse.

I praksis ender man derimot ofte opp med å betale dobbelt opp, slik at det er de norske butikkene som får en urettferdig fordel.

Forklaringen er enkel:

  • Samtlige EU-land krever inn moms (15 til 27 prosent). Men mange nettbutikker mangler ordninger for å refundere denne (eller har høye gebyrer). Dermed betaler man først moms i EU-landet, før man også må betale moms i Norge.

  • I tillegg kommer fortollingsgebyret, som bidrar til at det blir meningsløst å handle småvarer fra utlandet. Og det aller meste som handles på nettet er nettopp småvarer.

Flere smutthull

De ivrigste bestiller varer fra nettbutikker i EU «poste restante» til postkontoret i Strømstad for å unngå norske regler.

Mange store nettbutikker tilbyr også å splitte opp forsendelser i flere mindre deler. Andre steder er portoen så lav at man som kunde kan gjøre det selv.

Da er paradokset: Bestiller du fem DVD-er hver for seg, er de momsfrie. Bestiller du de samme fem DVD-ene samlet, må du betale fortolling og moms.

Internt i EU er dette løst ved at man ved netthandel bare betaler moms til det landet man handler fra. Enkelt og ubyråkratisk.

Populisme på norsk

Så sent som seks dager før stortingsvalget i 2005 lovet både Ap, SV og Sp å heve grensen. Allerede samme høst snudde de. Nå måtte grensen bevares.

Dermed mangler det gode tall på hva en endring vil si for statskassen og for norske bedrifter. Fordi det aldri ble aktuelt for Regjeringen å gjøre noe, er ikke konsekvensene utredet.

Det samme var tilfellet med Bondevik-regjeringen i årene før. Det var først da Høyre og KrF havnet i opposisjon at de ville løfte fritaksgrensen. Nå som Høyre forbereder seg på regjeringsmakt igjen, er løftene forsvunnet. Partiet har snudd — for andre gang på åtte år.

Dermed er én sak sikker: Om det blir borgerlig eller rødgrønn valgseier, vil 200-kronersgrensen bestå i nye fire år. For når Ap og Høyre er enige om noe, blir det som regel slik.