Etter 18 år med forhandlinger er Russland nå endelig tatt inn som medlem av WTO. Landet har helt til nå vært den siste skanse av stormakter som ikke har vært implementert under den verdensomspennende handelsorganisasjonen, hvilket har ført til ekstremt hodebry hos store deler av norsk eksportnæring.

Men selv om den formelle godkjenningen av det russiske medlemskapet til den mektige handelsorganisasjonen ble klart i desember i fjor, har russerne også etter at medlemskapet ble klart raslet med sablene mot norsk eksportindustri.

Endring vil ikke skje over natten

Norge eksporterer i dag 95 prosent av all sjømatproduksjon, og Russland har i løpet av de siste årene vokst seg frem som det viktigste enkeltmarkedet for norsk laks.

En stabil handelspartner i øst har vært mer viktig enn noe annet for norsk fiskeri— og havbruksnæring.

Men er det en industri som har vært rammet av russernes egenrådige handelsregime så har det vært oppdrettsnæringen. Så sent som i april stengte russerne ut en tredjedel av norske lakseeksportører fra det russiske markedet og skapte med det «furore» i norsk oppdrettsnæring.

Ekspertene og Fiskeri— og havbruksforeningens landsforbund (FHL) strides om hvilken umiddelbar effekt medlemskapet vil ha på eksportvirksomheten. - Det vil gjøre en forskjell på lang sikt, men ikke på kort sikt. Russernes eksportrestriksjoner rammer ikke bare laksenæringen, men alle som eksporterer mat til Russland. Turbulensen med Russland skyldes er en blanding av korrupsjon, maktkamp, politikk og økonomi, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til aftenposten.no.

— At Russland blir WTO-medlem vil ikke endre noe fra den ene dagen til den neste. Dette vil ta lang tid og det vil bli utfordrende, tilføyer Godzimirski.

Russisk import økt med ti prosent

I løpet av årets første sju måneder vokste eksporten til Russland med over ti prosent, der fisk og sjømat sto for nærmere 68 prosent av eksporten.

— Dette er veldig positivt. Det blir rett og slett orden. Det man har slitt med har vært at man ikke har hatt et internasjonalt regelverk som har regulert handel, toll og sanitære spesialavtaler. Et russisk WTO-medlemskap vil fra norsk side gi langt større trygghet i forhold til hvilke veterinære tiltak russerne faktisk kan gjennomføre, sier direktør for havbruk i (FHL), Trond Davidsen.

Eksport med turbulens

For eksporten har ikke foregått uten turbulens. Det siste halvåret har vært preget av handelsstridigheter landene mellom. Da situasjonen var på det verste var så mye som en tredjedel av norske lakseksportører utestengt fra det russiske markedet.

Russerne begrunnet utestengingen med funn av bakterier – bakterier som norske veterinærer ikke kunne finne.

Kilder Aftenposten har vært i kontakt med mener imidlertid at utestengingen var en reaksjon på havarimøtet i Brussel i april der Mattilsynet og de russiske veterinærmyndighetene etter to dagers møtevirksomhet gikk fra hverandre uten å bli enige.

Dagen etter stengte russerne ute en tredjedel av samtlige norske lakseeksportører.

Men selv om forholdene mellom landene i dag er forbedret, advarer ekspertene mot å tro at handelen med Russland automatisk vil forbedres over natten.

Frykter russisk smutthull

Tidligere fiskeriråd i Russland og nåværende forskningssjef i Norfima, Frode Nilssen, er i likhet med Godzimirski ikke overbevist om at man vil se så stor endring.

- Strengt tatt tviler jeg på at medlemskapet vil gjøre veldig stor forskjell i første omgang, særlig når det gjelder import av matvarer. Det er en åpning i WTO-avtalen at nasjonalstaten kan beskytte seg mot import hvis man kan begrunne det sanitært. Men siden russerne tidligere ikke har vært medlem har man aldri fått studert deres veterinære begrunnelse og dokumentasjon da man ikke har hatt krav på det. Men med et WTO-medlemskap vil dette bli mye mer transparent, forskningssjefen.

Nofima er Europas største næringsrettede forskningsinstitutt for akvakultur. Frode Nilssen har jobbet tett på Russland i en årrekke. Russland-eksperten mener den største forskjellen nå kontra tidligere er at man kan kontrollere landet og rutinene deres nøyere.

— Men om de etter denne avtalen vil etterleve dette kravet gjenstår fortsatt å se, sier Nilssen.

Må forholde seg til avtalen

Et russisk medlemskap vil utvilsomt forbedre situasjonen, men at dette vil skje over natten mener de fleste er svært usannsynlig.

Ifølge Godzimirski har russerne selv innsett at de har hatt en institusjonell mangel på samordning myndighetene i mellom, hvilket har ført til at en innlemmelse i WTO har vært sterkt ønsket fra russisk side.

- Det forutsetter selvsagt at Russland forholder seg til avtalene. Men WTO har fra tidligere vært veldig bevisste i forhold til disse avtalene, så tror vi dette vil være udelt positivt, sier Davidsen .

Fremdeles gjenstår det to steg før avtalen er endelig ratifisert, men med flertall i underhuset vil resten av prosessen etter all sannsynlighet gå av seg selv.

Dermed gjenstår det bare å se om eksporten heretter går like knirkefritt til det ferske WTO-medlemslandet.