Med de nye smarttelefonene leser vi nyheter på nettet, oppdaterer Facebook-profilen, sjekker bussavganger i sanntid med mer. Det har ført til en dramatisk økning i bruken av mobilt bredbånd — og utviklingen ventes å fortsette.

Milliardinvesteringer Store deler av landet er nå dekket av andre og tredje generasjon (2G og 3G) mobilnett. Men det vil ikke være nok kapasitet for å møte fremtidens etterspørsel. Men nå er 4G underveis. Dagens to mobilnetteiere Telenor og NetCom investerer nemlig milliardbeløp i en ny teknologi, LTE, som gir en drastisk økning i kapasiteten og hastigheten i mobilnettet.

NetCom er godt i gang med LTE-byggingen, og i løpet av neste år håper selskapet å dekke nesten 90 prosent av befolkningen. Telenors foreløpige planer er at åtte av de største byene får LTE-nett tidlig neste år.

Så langt har de brukt dagens tildelte mobilfrekvenser til dette, men nå skal også frekvensbåndet 790- 862 MHz brukes til mobilt bredbånd.

- Dette frekvensspekteret gir veldig god dekning, noe som er en god nyhet for Distrikts-Norge. Samtidig vil det bety sterk økning i kapasiteten i det mobile bredbåndsnettet. I tillegg er det viktig at nettbyggerne investerer i ny teknologi, sier statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet.

Minst tre lisenser Det er lagt opp til at minst tre selskaper får lisenser i dette frekvensbåndet. De skal etter planen auksjoneres bort i løpet av året. En av lisenstagerne vil trolig bli forpliktet til å dekke 97 prosent av befolkningen.

— Norge er et av to land i Europa som kun har to mobilnett. Det har i mange år har vært myndighetenes mål å få et tredje nett. Forsøket har strandet flere ganger, men nå er Mobile Norway i gang. Også i det nye frekvensbåndet, som innebærer mobilt bredbånd, ønsker vi oss minst tre nettbyggere, sier Bartnes som forteller at det foreløpig er det lagt opp til at aktørene får fire år til å bygge det nye nettet - men han antar at det vil skje mye raskere.

- Telenor har hatt flere utfall i mobilnettet. Vil et nytt frekvensnett minke risikoen for dette?

— Vi blir mindre sårbare med tre enn med to nett. Samtidig er det viktig at mobiloperatørene har gode backupløsninger ved utfall. Dette er noe vi har poengtert ekstra overfor Telenor etter problemene selskapet har hatt, påpeker Bartnes som ser frem til auksjonen.

Spennende auksjon - Det er det mest spennende som har skjedd på bredbåndsmarkedet på mange år, sier han.

Interessen er stor, og det er en ventet en hard kamp om lisensene - noe som kan gi en solid slump penger i statskassen. En lignende auksjon i Sverige innbrakte rundt 2 milliarder kroner.

Telenor ønsker seg mest mulig av det ledige frekvensbåndet.

— Vi er opptatt av at den aktøren som påtar seg den beste dekningen skal få en større andel av frekvensbåndet. Hvis vi skal kunne dekke 97 prosent av befolkningen med LTE-teknologi så bør vi få minst 50 prosent av frekvensbåndet, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

— Haster Den andre netteieren, NetCom, ønsker seg minst en tredjedel.

- Vi er også opptatt av en rask tildeling av disse mobillisensene. Det er nødvendig for at vi skal kunne greie å bygge 4G-nettet i det tempoet vi har planlagt, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom.

Mobile Norway ønsker seg minst en tredjedel. Ventelo er også en av aktørene som planlegger å by på lisensene.

Ventelo melder seg på - Telenor og NetCom har i dag rundt 43 prosent hver av de tilgjengelige ressursene. Det er en svakhet at vi ikke har et tredje stort nett. Men denne frekvenstildelingen kan bidra til å rette opp dette. Det er derfor avgjørende at myndighetene setter et tak for hvor store ressurser for NetCom og Telenor får. Med tre eller flere nettbyggere vil det blir økt konkurransen, lavere priser og bedre tjenesteutvikling i nettet, sier Ventelo-sjef Stig Herbern som mener Ventelo har mange fordeler gjennom sitt fibernett over det meste av Norge.

- Vi kan tilby svært høy kapasitet mellom de mobile basestasjonene.