Les også:

  • Lakseprisen går fortsatt nedover

  • Hele Nord-Norge seiler i medvind

  • Laks setter prisrekord

  • Nærmer seg smertegrensen

Hittil i år har Norge eksportert laks for rekordmange kroner, nærmere bestemt 15 milliarder. Rekorden skyldes både høyt volum og høye priser. Men plutselig startet lakseprisen å falle, og de siste par månedene har den tatt et dypdykk fra rekordhøye 45 kroner kiloen til det som nærmer seg lavmål, 25 kroner kiloen.

— I mai-juni kom det en kraftig økning i tilbudet. Etterspørselen var ikke sterk nok til å absorbere dette, og det har gjort at prisen har falt kraftig, sier Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård. Han sier at en eventuell boikott fra Kina har lite å si, ettersom Norge selger svært lite til landet.

Ikke kortvarig Analytikeren tror prisene kommer til å holde seg lave en god tid fremover.

— Jeg er bekymret for relativt lave priser de neste 6–18 månedene. Ingen anser dette som kortvarig. Prisene kan få et lite oppsving mot slutten av sommeren, men det er kortvarig for det kommer mer laks på markedet utover høsten.

Gode tider I fjor sommer skrev Aftenposten om gode tider for lakseoppdretterne. Også i 2009 var det gode tider og høye priser.

Men laksenæringen er notorisk dårlig på å balansere tilbud med etterspørselen, det har vist seg gang på gang. Det fører til at prisene kjører en kontinuerlig berg-og-dalbane.

— Hvorfor er det sånn?

— Produktet de ulike lakseoppdretterne selger er ganske likt, derfor bryr ikke kjøper seg veldig mye om hvem han kjøper fra, og det fører til at de fleste kjøper i spotmarkedet uten lange kontrakter, og shopper etter den beste prisen fra gang til gang, sier Giskeødegård. Han trekker også frem at det tar lang tid fra oppdretteren bestemmer seg for å produsere mer, til laksen er klar for å selges.

— Det tar rundt tre år fra rogn til ferdigvokst laks.

Kollaps i Chile Det som har preget laksenæringen aller mest de siste årene, er at en av verdens aller største lakseprodusenter, Chile har ligget med brukket rygg etter enorme problemer med laksesykdom.

Norge som er verdens største på oppdrettslaks har økt sin produksjon med rundt 250.000 tonn de siste to-tre årene. Og hvert år siden 2002 har norsk lakseeksport satt nye rekorder.

Det lå an til at rekordene skulle bli slått for niende gang på rad i år, men det spøker kraftig for den rekorden dersom lakseprisen skulle holde seg lav hele høsten.

60 prosent av verdens laks

Norge produserer omtrent 60 prosent av verdens laks, nærmere 1 million tonn, med et verdensmarked på rundt 1,5 millioner tonn.

— Det er beslutningene som ble tatt i 2008–2009 som preger prisene i markedet nå. Norge har produsert hva remmer og tøy kan holde, og nå kommer Chile etter hvert også tilbake for fullt, sier Giskeødegård.

Han forventer at Chile kommer til å stå for 60 prosent av de 100.000 tonnene som produksjonen kommer til å øke i høst. Og dersom han ser litt lenger fremover enn to år, ser han få skjær i sjøen.

Lys fremtid - Det langsiktige bildet er veldig bra. Etterspørselen kommer til å øke. Laks er et perfekt produkt for moderne distribusjonskanaler i land som Brasil, Kina og Russland, og man har ikke engang begynt på India. Dessuten kommer tilgangen på laks til å begrense seg etter hvert.

— Mange land begynner å nærme seg begrensningene sine. Norge har en god teoretisk kapasitet, men en ytterligere økning avhenger av politisk vilje, og om næringen klarer å gjennomføre tiltak mot lakselus, biologisk risiko og så videre. Har den ikke god nok kontroll, blir det ingen ny vekst. Men uansett står verdens lakseprodusenter de neste 10–20 årene overfor høy etterspørsel og høye priser, spår Giskeødegård.

— Dette kommer til å være en vinnerkombinasjon på lang sikt.

Ingen gladlakser på Børsen Lakseselskapene på Oslo Børs går til bunns. Flere av selskapene har mistet 40 prosent av verdien så langt i år.

Fiskeselskapene får tyn så det holder på Oslo Børs i år.

Situasjonen er totalt forskjellig fra april 2009, da skrev Aftenposten: "Fiskeaksjene har gått til himmels på Oslo Børs så langt i år. Marine Harvest har steget 195 prosent, Austevoll Seafood 82 prosent og Grieg Seafoods 112 prosent. Siste måned har aksjene steget rundt 60 prosent."

Fredriksen faller

Nå har mange av aksjene falt 30–40 prosent hittil i år. Børsens desidert største lakseselskap, Marine Harvest er ett av fiskeselskapene som har falt dypest og mest.

Shippinggiganten og milliardæren John Fredriksens selskap har mistet rundt 40 prosent av verdien siden nyttårsaften i fjor.

— Marine Harvest har sammen med Grieg Seafood størst eksponering mot lakseprisen, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea. Men det at selskapet er mer følsom enn andre når det gjelder endringer i prisen er bare en del av forklaringen på at Marine Harvest får den største smellen.

— Det er veldig enkelt å selge Marine Harvest-aksjen, den er mest likvid. Dermed kan kursfallet forsterkes, sier Giskeødegård.

- For mye juling.

Tor Olav Trøim er John Fredriksens våpendrager, og da Marine Harvest i forrige uke leverte tall for andre kvartal, gikk Trøim ut i Finansavisen:

- Her har aksjen fått mer juling enn fortjent, sa han. Men selskapet ser uansett ikke særlig lyst på året som kommer.

— La det ikke være noen tvil. De neste tolv månedene blir tøffe, sa Marine Harvest-sjef Alf Helge Aarskog ifølge Finansavisen. Grieg Seafood og Lerøy Seafood Group har falt enda mer enn Marine Harvest, med over 40 prosent.

For torskeselskapet Codfarmers ser det tilsynelatende lysere ut, selskapet er opp rundt 7 prosent hittil i år.

— Men du må huske på at selskapet har vært gjennom en prosess der det ble hamret veldig hardt ned. Denne kursstigningen er altså fra et ekstremt lavt nivå, der markedet nok i praksis har priset selskapet som en konkurskandidat, sier Giskeødegård.