Aftenposten møtte 17 av dem i februar. Portugisiske Artur Duarte (36) er en av få som har klart å etablere seg her.

Det er ti minusgrader ved Birkelunden i Oslo, og den lave vintersolen lyser glimtvis opp frostrøyken som står ut av munnen til Artur Duarte (36).

Fikk kjæresten til Norge

Men hverken kuldegrader eller vintermørket kan stoppe smilet i ansiktet hans. Han leier sin egen leilighet, han tjener penger til å klare seg, og ikke minst; i den venstre armkroken hans sitter nå kjæresten Carla Capocha. Etter ti måneder alene i Norge, har Duarte endelig fått selskap av kjæresten.

— Alt er lettere med henne her. Nå kan vi jobbe sammen for å etablere oss i Norge, og vi er sikrere enn noen gang på at det er her vi skal bli. Kanskje for alltid, sier Duarte.

Verre og verre

Duarte og Carla har begge tatt lang utdanning og hadde gode jobber, han innen TV, hun som psykolog. Men de siste par årene merket de at økonomien ble strammere. Arbeidsmarkedet ble tøffere. Duarte fikk færre jobboppdrag, og Carla fikk redusert lønnen sin kraftig. Da de så at venner mistet jobbene, måtte selge unna bilene sine og arvegodset sitt, bestemte de seg for å komme seg vekk. Siden Arthur landet på Gardermoen i midten av januar, har krisen i Sør-Europa bare blitt verre. Ledigheten i Portugal var 16,3 prosent i oktober. I Spania går hver fjerde i arbeidsfør alder ledig, over halvparten av de under 25. ## 33 prosent flere

Mens frykten for en akutt finansiell kollaps har dempet seg gjennom året, er livet blitt stadig tøffere for millioner av europeere: Fra oktober 2011 til oktober 2012, er arbeidsledigheten økt med 2,17 millioner mennesker i eurosonen, ifølge tall fra Eurostat.

De siste tallene viser at 18,7 millioner mennesker i eurosonen går ledige, tilsvarende 11,7 prosent.

I Norge har 33 prosent flere italienere, spanjoler, portugisere og grekere fått skattekort i år sammenlignet med fjoråret.

Trenger hjelp

Noen av dem søker lykken i Norge. Bernt Ivar Gulbrandsen i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas, forteller at flere og flere arbeidsinnvandrere banker på døren deres for å få hjelp og råd. I januar var rundt 25 mennesker innom dem daglig. Nå er antallet 50. Omtrent en tredjedel kommer fra Sør-Europa, ifølge Gulbrandsen.

Han forteller at de trenger hjelp med alt fra det meste elementære som å skaffe bolig, til juridisk hjelp og råd om det norske arbeidsmarkedet.

Blir utnyttet

— De fleste som reiser hit har spart opp penger så de har råd til å bo på et billig herberge i et par uker, eller de får sove på sofaen til bekjente. Men så må de skaffe seg en inntekt og et sted å bo . Mange ender dessverre opp med å betale 4000 kroner for en seng i et kjellerrom de deler med syv andre. Andre igjen må bo på gaten. Mange blir utnyttet, og en stor del må reise hjem igjen, sier Gulbrandsen.

Ny samfunnsgruppe

Han understreker at de nye euroflyktningene representerer en helt ny samfunnsgruppe. Det er personer som har hatt gode jobber i hjemlandet sitt. Som har hatt hus og to biler og barn på privatskoler. Artur og Carla bekrefter det samme.

Drømmer om familie

Selv om Artur og Carla føler at ting går deres vei i Norge, har det sin pris. Artur jobber på kafé med sene kveldsskift. Carla må starte på nytt, og vil studere seg opp til å kunne jobbe som psykolog i Norge.

— Det har vært tøft å begynne et helt nytt liv, men vi har satt oss konkrete mål som vi har fokusert på. Nå er førsteprioritet å lære norsk, sier Duarte.

Da Aftenposten snakket med paret i februar, var det én ting til som gjorde valget om å reise lettere. De ønsket å stifte familie, og det kunne de bare glemme å gjøre i Portugal.

Tapt generasjon

Nå er de ett skritt nærmere.

— Jeg kjenner ingen på vår alder som planlegger å få barn i Portugal nå. Det ville være galskap. Jeg er redd Portugal vil gå glipp av en hel generasjon, sier Carla.