Saken oppdateres...

Klokken 20.45 skriver pressevakt i SAS Anna Sandell i en SMS til VG at innloggingsproblemene ser ut til å være løst.

– Vi følger selvfølgelig med videre. Vi får komme med ytterlige kommentarer i morgen, skriver Sandell.

Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS, sa til Aftonbladet tidligere tirsdag kveld at de arbeidet med å løse problemet, og at fokuset var på å få stengt ned appen før flere personopplysninger ble lekket.

Overfor Aftonbladet oppfordret Nyman SAS sine kunder til å ikke logge inn i appen.

VG har blitt kontaktet av flere som forteller at de ble logget inn på andres SAS-kontoer, da de prøvde å logge inn på sin egen.

– Det som skjedde var at jeg skulle sjekke når flyet mitt går på fredag. Da jeg gikk inn så endret det seg fra min profil til en til fremmed persons profil. Jeg kunne da se alle hans bonuspoeng, hans neste fly og også gjøre endringer, forteller Helene Svabø til VG.

Foto: Faksimile

Rune Bjåland, som VG pratet med tirsdag kveld, fortalte at han fikk tilgang til flere fremmede personers SAS-bruker. At han, i likhet med Svabø, kunne både se bonuspoeng og endre reiser.

– Jeg synes det er skummelt at det kan være så åpent, for det ligger en del info der. Blant annet kredittkortinformasjon ligger der, sier Bjåland og legger til:

– Det virket som det var tilfeldig hvem du kom inn på, det er ubehagelig.

SAS sin nettside var også nede. Det er uklart hvor lenge, men VG ble gjort oppmerksom på feilen like etter klokken 17. Rundt klokken 19 var den oppe og gikk igjen.

– Hvis dette er et angrep som har ledet til at nettjenesten ikke fungerer optimalt, kan det få disse resultatene. Det kan være alt fra ubeleilig til ekstremt problematisk for SAS og passasjerene, sier IT-ekspert Torgeir Waterhouse til VGTV.

Foto: Faksimile

Tidligere tirsdag gikk hackergruppen «Anonymous Sudan» ut og hevdet at de sto bak et omfattende angrep på flere svenske nettsider, og viste til koranbrenningen i Sverige. Sveriges Television var blant nettsidene som ble rammet.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet mot SAS, eller om det er snakk om samme gruppe.

Mandag kveld publiserte gruppen et innlegg på Telegram hvor de varslet at svenske medier ville bli angrepet.

IT-sikkerhetsekspert Marcus Murray, sa til SVT at det ikke er gitt at gruppen består av personer fra Sudan.

– Russland har mye å tjene på at de muslimske landene er sinte på oss på grunn av koranbrenningene. Erodogan sa at Tyrkia ikke ville slippe oss inn i NATO på grunn av dem. Det er logisk at russiske aktører ønsker å få de muslimske gruppene til å fortsette å piske opp stemningen mot Sverige, sa han.

– Er det grunn til å tro at dette ikke var målrettet, men en avledning?

– Med det som skjer i Sverige og frustrasjonen fra andre land på grunn av landets ytringsfrihet, er det ikke usannsynlig at det var målrettet. Men vi vet ikke, angrep kan ha mange motivasjoner, sier Waterhouse til VG.

Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, oppfordrer alle til å følge selskapets råd om å ikke åpne appen.

– Vi oppfordrer alle til å følge denne oppfordringen fra SAS. Vi i Datatilsynet følger nøye med videre på hva som skjer. Man bør også være ekstra oppmerksomme på om det skjer spesielle bevegelser på E-post og kontoer, sier Dahl til VG.