Flyselskapet Norwegian Air Shuttle har lagt frem kvartalsrapporten for perioden juli, august og september. Her er hovedtallene:

  • Resultat før skatt på 2,05 milliarder kroner

  • Driftsresultat (ebit) på 2,17 milliarder kroner

  • Inntekter på 8,78 milliarder kroner

  • Kontantbeholdningen var på 9,39 milliarder kroner

– Hele Norwegian-laget har bidratt til at vi nå kan se tilbake på et av de beste kvartalene i flyselskapets 21-årige historie, sier toppsjef Geir Karlsen i en uttalelse.

Aksjekursen til Norwegian hopper rundt 9 prosent i åpningshandelen på Oslo Børs.

Det har vært knyttet spenning til om selskapet innfrir de høye forventningene. Både Karlsen og analytikerne har snakket om et historisk kvartal.

Det var ventet at Norwegian ville legge frem et driftsresultat (ebit) på to milliarder kroner, med et resultat før skatt på nær 1,9 milliarder kroner, ifølge estimater selskapet hentet inn fra syv analytikere.

På samme tid i fjor var driftsresultatet 1 milliard og resultat før skatt 910 millioner kroner.

– Positiv kursreaksjon berettiget

Pareto Securities skriver at skalaeffekter og sterk operasjonell utvikling delvis utligner inflasjonspress og motvind fra valuta.

«Samlet sett et solid kvartal og målene for fjerde kvartal er over forventingene. Mindre estimatrevisjoner forventes», skriver Pareto Securities, som har et kursmål på 12 kroner pr aksje.

Aksjen handles nå på rundt 9 kroner.

DNB Markets anser også rapporten som positiv og forventer at konsensus for resultat per aksje i 2023 vil stige med rundt 10 prosent etter rapporten.

«En positiv kursreaksjon er berettiget», skriver meglerhuset ifølge Infront TDN Direkt.

Sterk sommer

Luftfarten tjener normalt penger i sommerhalvåret, og taper penger i vinterhalvåret.

Karlsen har kalt juli en «enestående» måned, med trafikktall som viste at 2,3 millioner passasjerer fløy med Norwegian.

Norwegian fløy deretter 2,1 og 2 millioner passasjerer i henholdsvis august og september.

Høyere billettpriser og fullere fly var ventet å dra opp resultatet, mens driftskostnader og svakere krone kunne trekke i motsatt retning, ifølge analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

Denne vinteren vil Norwegian redusere kapasiteten enda mer enn det selskapet gjorde i fjor, mellom 30–40 prosent.

Rammes av høy inflasjon

For 2023 i sin helhet venter Norwegian et driftsresultat (ebit) på 1,8–2,0 milliarder kroner.

«Den svekkede kronen mot dollar og euro har, sammen med effekter av inflasjonen på leverandørkostnader og lønn påvirket selskapets enhetskostnader», skriver selskapet.

E24 har tidligere skrevet at Norwegians mål om kutt i kostnadene for 2023 ryker.

– Selv om mange nå påvirkes av inflasjon og et høyt rentenivå, fortsetter kundene våre likevel å prioritere flyreiser høyt. Billettsalget er som forventet noe redusert i takt med normale sesongvariasjoner i etterspørselen. Samtidig fortsetter vi å tiltrekke oss et økende antall fritids- og forretningsreisende på tvers av Norden, sier Karlsen.

Svakere utsikter påvirker hele sektoren, ikke minst i aksjemarkedet. Siden en topp i juni er Norwegian-aksjen ned omkring 40 prosent, fra over 13 til 8 kroner.