Vimpelcom opplyste selv at selskapet etterforskes i en børsmelding onsdag.

Les også:

Telenor eier 35,7 prosent og har en stemmerettsandel på 42,95 prosent i det russiske mobilselskapet. Selskapet ledes av den tidligere Telenor-direktøren Jo Lunder.

Milliardbutikk

— Etterforskningen synes å være knyttet til virksomheten i Usbekistan. Selskapet har til hensikt å samarbeide fullt ut i denne etterforskningen, skriver Vimpelcom i børsmeldingen.

Vimpelcom har 10,5 millioner mobilkunder i Usbekistan. Landet er med sine 28,7 millioner innbyggere den mest folkerike av de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia.

I 2012 hadde Vimpelcom en omsetning på rundt 463 millioner dollar (2,8 mrd. kr) i Usbekistan, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Razzia i Amsterdam

Det er det amerikanske børs- og finanstilsynet SEC (US Securities and Exchange Commission) og nederlandske myndigheter som etterforsker saken.

Tirsdag ble det gjennomført en razzia i Vimpelcoms hovedkvarter i Amsterdam og tatt beslag i dokumenter.

Les også:

— Vi samarbeider med myndighetene, og i den grad vi kan bidra med informasjon gjør vi selvsagt det, sier Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid til nettavisen E24. Utenlandske mobilselskaper i Usbekistan har opplevd store problemer med sin virksomhet i landet.

TeliaSonera-korrupsjon

Anklager om korrupsjon i Usbekistan kostet i fjor jobben til den daværende toppsjefen i TeliaSonera, Lars Nyberg, og tre andre i ledelsen for det svensk-finske teleselskapet.

TeliaSonera har vært etterforsket i Sverige for anklager om korrupsjon og hvitvasking av penger i Usbekistan.

Les også:

Både TeliaSonera og Vimpelcom kjøpte mobillisenser i Usbekistan av det lille postboksselskapet Takilant, ifølgeDagens Næringsliv.

Svensk politi har mistenkt at dette selskapet kontrolleres av datteren til landets president Islam Karimov. Hun har tidligere avvist dette.

«Klassisk utpressing»

Vimpelcoms russiske konkurrent MTS har fått alle sine eiendeler i Usbekistan inndratt.

I 2012 tok MTS avskrivninger på totalt 1,1 milliarder dollar (6,5 mrd. kr) av sine investeringer i landet etter at en domstol i landet hadde trukket tilbake mobillisensen.

Det russiske selskapet har senere kalt hele affæren som «en klassisk utpressing» av utenlandske investorer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Telenor har i en årrekke vært i eierstrid med den største aksjonæren i Vimpelcom, den russiske milliardæren Mikhail Fridman og hans selskap Altimo.