Oppbremsingen vi allerede merker i norsk økonomi vil forsterke seg, men den blir trolig kortvarig, ifølge Statistisk sentralbyrå. Først om to-tre år vil veksten ta seg opp igjen.

Lav oljepris, kraftig fall i investeringene i petroleumssektoren og svak etterspørsel fra husholdningene vil bidra til det Statistisk sentralbyrå (SSB) kaller «en markert, men kortvarig konjunkturnedgang» i norsk økonomi. Det ble klart da byrået la fram sine økonomiske analyser og konjunkturprognoser for de tre neste årene torsdag.

– Vi tror husholdningenes forbruk blir vesentlig lavere neste år enn i år, fordi reallønnsveksten vil synke kraftig, sysselsettingen blir lavere som følge av konjunkturnedgangen og spareraten vil fortsette å være høy, sa forsker Torbjørn Eika ifølge NTB.

Venter lavere oljeinvesteringer

2014 blir et rekordår for norske oljeinvesteringer. Men nå har de passert toppen, og kommer til å falle i tre år fremover, ifølge Statistisk Sentalbyrå.

I sine ferske anslag for oljeinvesteringene skriver byrået at oljeinvesteringene i 2015 vil være på 188,6 milliarder kroner, noe som er et markant fall fra årets nivå, som ventes å lande på 218,6 milliarder kroner.

Men SSB venter at fallet fortsetter også i 2016 og 2017. I sin konjunkturrapport, som også ble publisert i dag, anslår byrået at investeringene vil falle 7,2 prosent fra 2015 til 2016, og videre med 1,8 prosent fra 2016 til 2017. ## Prosjekter utsettes

Ifølge anslagene operatørene på norsk sokkel oppgir til SSB, vil investeringene på sokkelen bli lavere i 2014 enn tidligere antatt.

Noen investeringer som var ventet skulle komme i år, er flyttet frem til neste år. Derfor oppjusterer de samtidig anslagene sine for neste års investeringer med 3,3 milliarder kroner sammenlignet med det de spådde tidligere i år.

Investeringene på felt i drift passerte toppen allerede i 2013, og fallet ventes å fortsette i 2015. Etter flere år med betydelig oppgradering av eldre, store felt, synker behovet for denne typen investeringsaktivitet.

Johan Sverdrup demper fallet

Ivesteringer innen utbygging av nye felter ser ut til å passere toppen i år. Her er det ikke registrert noen nye planer for utbygging og drift av nye felter, men Statoil har varslet at selskapet kommer til å levere inn slike planer for Johan Sverdrup i løpet av første kvartal neste år. Selskapet har anslått at investeringene på feltet vil ligge på cirka 8 milliarder kroner i 2015. Tallene i dagens rapport bygges på anslag hentet inn fra operatørene på norsk sokkel i slutten av oktober, før oljeprisfallet for alvor slo inn. Ved tidligere sammenlignbare oljeprisfall har investeringene på felt i drift blitt kuttet relativt kraftig i perioden etter, men SSB viser til at mye av kuttene som kan tas i disse investeringene fremover allerede er tatt ut.

Samtidig viser SSB til at oljeselskapenes muligheter til å gjennomfrøe vesentlige kutt i disse investeringene for neste år begrenses av at de fleste kontraktene med underleverandører allerede er inngått.

Lavere oljepris i tre år

Først mot slutten av 2017 vil oljeprisen ha steget til 80 dollar fatet, tror Statistisk sentralbyrå. Prisene kommer ikke opp mot gamle nivåer «med det første».

Det kraftige oljeprisfallet de siste ukene var et sentralt hovedtema da byrået torsdag redegjorde for sitt syn på konjunkturutviklingen de kommende tre årene. I motsetning til etter finanskrisen som ble utløst i 2008, vil ikke oljeprisen hente seg inn igjen like raskt denne gangen.

Riktignok kommer etterspørselen til å ta seg noe opp i prognoseperioden, men ikke mer enn at oljeprisen kun vil stige til rundt 80 dollar fatet mot slutten av 2017, ifølge forsker Andreas Benedictow.

– Den lave prisen vil dempe tilbudet noe og trolig stimulere etterspørselen. Men vi venter ikke at oljeprisen skal tilbake til gamle høyder med det første, sa han til NTB.

Les også:

Les også: