— Dagens eldre får ikke julekort fra barnebarna lenger, og de sliter med å betale regninger. Å være uten internettilgang er både upraktisk i dagliglivet og kan gi ensomhetsfølelse, sier Heidi Haugebo og Alf Aanonsen.

Men de to Grimstad-gründerne i DuKan AS har løsningen: Pc-er og nettbrett spesialtilpasset eldre mennesker helt uten datamaskinerfaring. De leveres ferdig satt opp med superenkle, lettfattelige brukermenyer, allerede klargjort e-postadresse og tilgang til eksempelvis Facebook - en verden hvor de godt voksne er i ferd med å overta dominansen, men hvor de samtidig kan kommunisere med barnebarna.

Konseptet er dansk. Haugebo og Aanonsen står for den norske avleggeren, hvor de også har eierandeler. De har holdt på i 2 1/2 år nå, og firmaet har vokst til fem ansatte i Grimstad, pluss én i Danmark. Kollegiet deler på å betjene kundestøttetelefonen, som er en sentral del av produktpakka.

Men akkurat nå befinner de to seg i ei brakke på Gimlemoen i Kristiansand, hvor Innoventus Sør AS holder kickoff, grensende til en aldri så liten fest. Rundt 40 mennesker er til stede, flertallet av dem gründere. De hygger seg med drikke, konversasjon og ballonger.

Videreføring og strukturering

— Innoventus Sør har tatt opp i seg nyskapingsaktivitetene fra de tidligere selskapene Innoventus og Coventure, som fusjonerte tidligere i år. I den grad det skal investeres i nye gründerideer i tidlig-tidlig-fasen, skjer det gjennom et annet selskap som ikke har fått noe navn ennå, forklarer styreleder Svenn Roar Larsen i Innoventus Sør.

Kamilla Sharma er fersk, administrerende direktør for ferske Innoventus Sør AS. Svenn Roar Larsen er styreleder. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Han er akkompagnert av Kamilla Sharma — fersk, administrerende direktør med it-bakgrunn og selv vokst opp i dagligvare-, restaurant- og ferdigmat-gründerfamilien Sharma/Sehjpal.- Vi markerer en ny start og vil feire den gode gründerspirit. Vi trenger en kulturendring; det skal være positivitet knyttet til gründervirksomhet! postulerer Sharma.

Sammen forklarer de to bakgrunnen for nystruktureringen.

— Vi trenger et større, mer kompetansetungt miljø. Vi kan bli bedre på å manøvrere i et fragmentert tilskuddsystem, komme tettere på kapitaleiere, og vi ønsker å kunne betjene landsdelens næringsklynger i større grad, sier de.

Frigjort kapasitet

På stikkordet «næringsklynger» antyder Kamilla Sharma at vi kan komme til å se verdifull teknologikompetanse bli frigjort fremover, i takt med nedbemanningene blant Node-bedriftene. Det får Svenn Roar Larsen til å minnes tidligere erfaringer.

— Eksempelvis fra Ericsson-reduksjonene. Sett i ettertid kom det jo mye bra ut av dem. Ellers vil jeg understreke at fundamentet for mye av det vi gjør, er offentlige midler. Begge fylkeskommunene på Agder er flinke til å stille opp, det samme er Siva og Forskningsrådet, fremholder Larsen.

Så frembringer Kamilla Sharmas sin aller korteste oppsummering av Innoventus Sørs eksistensberettigelse:

— Det er tøft å bygge noe nytt på ideer. Vi er der for å hjelpe.

Kjøpt opp allerede

— Om jeg tar sikte på å bli kjøpt opp? Det har skjedd allerede! gliser Glenn Råna.

Gründer Glenn Råna utvikler og tilbyr enkel, digital sjekk av samarbeidspartneres og leverandørers seriøsitet. Er godkjenninger, minstelønn, fagbrev og alt annet på stell? Firmaet hans er allerede kjøpt opp av en internasjonal bransjesværing. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Gründeren driver Safe-Tag AS i Grimstad. Forretningsideen dukket opp mens han jobbet innen revisjon og kontroll.— Bransjer som bygg og anlegg, renhold og bilpleie sliter ofte med useriøse samarbeidspartnere og leverandører. Safe-Tag gir enkel, digital tilgang til registre som viser om slikt som eksempelvis minstelønn, diverse typer godkjenninger, mesterpapirer, fagbrev og lærlingplasser virkelig er på plass. Privatpersoner får tilgang via en app, det offentlige og næringslivet gjennom en database, forklarer Råna.

— Hvem har kjøpt?

— Mercell, et svensk-dansk-baltisk it-konsern. Men jeg får lov til å drive videre lokalt og har snart fem ansatte.

— Økonomisk gunstig for deg?

— Ikke så verst.