I 56 1/2 år har Jan Ole Urdal jobbet i Boss Industri og Mek Verksted. Og ennå er det ikke slutt. Foto: Kjartan Bjelland

Arbeidsgiveren har vært den samme hele tiden: Boss Industri og Mek Verksted AS. Men da svogeren Arne Vatne grunnla bedriften i 1957, var det med tre ansatte i en låve ved Bosmyrkollen i Vågsbygd. Produktene var trillebårer og skytematter — det siste basert på gamle bildekk. I dag har de tre selskapene Boss Industri og Mek Verksted AS, Boss Montasje AS samt Boss Bygg og Industrimontasje AS topp moderne anlegg på Bosmyrkollen og Lumber, og i sum et sted rundt 130 ansatte.

Til byen med trillebårer

— Vi var noen gutter som fikk i oppdrag å løpe inn til byen med ferdigproduserte trillebårer og sende dem med bussen ut til kunder. Noen ganger løp vi direkte utover i Vågsbygd, og da hendte det at folk stoppet oss og bestilte trillebårer underveis, minnes Urdal og gliser godt.

Så blir han alvorlig.

— Det gode er at vi har tilpasset oss det markedet har etterspurt. På 1960-tallet produserte vi traktordeler for Reinhardt Maskin. På 1970- og 80-tallet jobbet vi mye for Falconbridge og Elkem. Det gikk ofte i tanker og røropplegg i syrefast stål. Og i 1973 fikk vi det som skulle bli vår største kunde, Maritime Protection. Vi produserte nøytralgassanleggene de designet. I dag heter bedriften Air Products og vi gjør fortsatt mye for dem. I en tre års tid eide vi jo også en avlegger som tok tilbake det gamle navnet Maritime Protection, men vi solgte til Wilhelmsen-rederiet. Det ble for stort for oss å skulle stille bankgarantier på 100 millioner kroner, forteller veteranen.

Medeier har han vært siden 80-tallet. Lenge var han også daglig leder for Boss Industri og Mek Verksted, men fant ut at han burde tre tilbake da han rundet 67. Nå jobber han tre dager i uka. Niesen Elin Vatne har overtatt som daglig leder - for øvrig som eneste, kvinnelige bedriftsleder blant de 65 Node-bedriftene. For det er Boss, nemlig.

— For 2 1/2 år siden etablerte vi Boss Bygg og Industrimontasje AS, som driver med montasje og vedlikehold av hydraulisk utstyr. Den delen av Boss' virksomhet fikk jo et kraftig oppsving da Bjarne Skeie & co satte i gang for alvor utover på 1970-tallet. Nå er ettermarkedet også blitt svært, og vokser bare videre, konstaterer Urdal.

Kjente kundenavn

På Boss-systemets kundeliste står navn som NOV, MHWirth, Cameron Sense, Future Production og MacGregor Norway. De skal gjerne ha komponenter i syrefast stål, titan eller superduplex. Hos Boss kjøper de noen ingeniørtjenester, men fremfor alt finner de kompetente fagarbeidere.

— Vi har maskinverksted, sveis- og plateverksted, hydraulisk montasjeavdeling og anlegg for overflatebehandling. Og selvsagt er vi ISO-sertifisert, forteller Jan Ole Urdal.

I 56 1/2 år har Jan Ole Urdal jobbet i Boss Industri og Mek Verksted. Og ennå er det ikke slutt. Foto: Kjartan Bjelland

Nær stupet

Men en gang holdt det på å gå galt.

— Det er vel 30 år siden nå. Vi hadde fått en så stor jobb av Hunsfos Fabrikker at det tilsvarte ett års normalomsetning; vi skulle lage en hel serie med syrefaste tanker, minnes Jan Ole Urdal.

Jobben ble gjort og faktura sendt.

— Dagen etter innførte Hunsfos betalingsstopp. For Boss Industri og Mek Verksted var det dramatisk. Men vi fikk til en spesialordning og kom oss over kneika. Ordningen innebar blant annet at vi måtte kjøpe aksjer i Hunsfos og Norsk Wallboard. Noen år senere ble Hunsfos solgt, og da ble det forlangt at vi skulle selge aksjene.

— Var det med tungt hjerte?

— Ikke veldig.

En hilsen

På tampen av samtalen med Fædrelandsvennen sender Jan Ole Urdal en hilsen til sin svoger, gründeren:

— Arne Vatne, som er 82 nå, er en flott leder og en fantastisk fagmann. En tusenkunstner. En periode drev han og lagde bevegelige kaniner i stål!