KRISTIANSAND: — Det er gøy å synliggjøre energiformen. Den er kortreist, egenprodusert og har lang levetid, sier Ragnhild Jensen.

Hun og en gjeng andre Elkem-ansatte har troppet opp på en del av industriområdet på Fiskaa som normalt er stille og rolig. Men nå - akkompagnert av gode replikker - lempes det heftig på stabler med noe som kan se ut som bygningsplater, men som er solcellepaneler. Containeren stablene er losset ut fra, ble lastet hos Rec Solar i Singapore for noen uker siden. Der er solcellesilisium fra søsterbedriften Elkem Solar på Fiskaa blitt videreforedlet til høyverdige paneler som nå er sendt nordover igjen på kloden.

— Vi har snakket lenge om dette i lunsjen. Egentlig trengte vi bare et lite puff for å komme i gang, sier Gunstein Skomedal. Han har tjuvstartet med seks solcellepaneler på huset sitt allerede og driver bloggen solcellekysten.no. Nå henter han flere paneler.

Gunstein Skomedal (t.v.) og Johan Heide holder tak i et solcellepanel, mens Ronny Gløckner holder oppsyn med helse-, miljø- og sikkerhetsstandarden. Foto: Sondre Steen Holvik

SolkongenJohan Heide, sivilingeniør med daglig tilhold i forskningsavdelingen, omtales som selve «solkongen» og hovedmannen bak det som sannsynligvis er Norges hittil største ordre på solcellepaneler fra privatpersoner: 55 Elkem-ansatte har bestilt til sammen 300 paneler.

— Dette er en god anledning til å lære mer om produktet vi lager. Ikke minst ønsker vi å gå foran for å få i gang et marked i Norge for solcellepaneler på tak, fremholder Heide.

Så dukker det raskt opp spørsmål om montering og tilkobling.

Frank Hoel (t.v.) og Trond-Vidar Nilsen henter sine solcellepaneler. Foto: Sondre Steen Holvik

— I Kristiansand trenger du ikke søke kommunen om tillatelse. Men du må ordne nettilkobling med Agder Energi slik at du blir plusskunde - at du kan levere strøm inn på nettet når solcellene dine produserer mer enn du trenger selv. Når du er koblet opp, blir spørsmålet om energilading i et batteri uaktuelt, forklarer Gunstein Skomedal.- Jeg skal ha 20 paneler. De dekker 32 kvadratmeter på hustaket mitt og har kapasitet på opptil fem kilowatt, forteller Ragnhild Jensen.

— Og når det er overskyet?

— Å, noen stråler kommer alltid gjennom, men selvsagt gir solskinn bedre forhold. Den som er litt smart, passer på å bruke vaskemaskin og andre dingser mens egenproduksjonen er på sitt høyeste, tipser hun.

Tverrfaglig læreprosess

Litt på sidelinjen står tre herrer som kommer utenfra: Terje Borch og Martin Lien fra On & Offshore Elektro AS samt Jim Roger Pettersen fra Agder Tak AS.

— Vi har inngått samarbeid for å kunne tilby gunstige monterings- og tilkoblingsløsninger. I utgangspunktet snakker vi om taktekkere og elektrofolk, men dette er jo litt tverrfaglig og vi lærer underveis. Det er mye å hente på standardisering, forklarer Borch.

— Litt som varmepumper for 15 år siden?

— Nettopp. Og i disse tider er det viktig å ha flere bein å stå på. En annen side av saken er at det er lett å få tak i gode folk.

Geir Ausland, verksdirektør for Elkem Solar, støtter initiativet:

— Dette er en fin anledning til å invitere inn installatører til å bidra med å få ned prisene på ferdig installerte anlegg, noe som er helt nødvendig for å få i gang dette markedet i Norge.

Ronny Gløckner (nærmest) har gått løs på en ny stabel paneler. Ragnhild Jensen følger med, Gunstein Skomedal er i gang med en løfte-inn-i-bil-operasjon. Foto: Sondre Steen Holvik

Fra 18.000 til 60.000 kronerHver av de 55 Elkem-ansatte har bestilt enten ti eller 20 solcellepaneler. Ti paneler kan yte inntil 2,5 kilowatt, 20 paneler gir maks fem kilowatt — avhengig av forholdene. Lurer du på om boligen din er egnet for solceller, så sjekk gjerne solkart.no.

Gunstein Skomedal, ildsjel, blogger og forskningsingeniør hos Elkem, har satt opp en kostnadsoversikt for Fædrelandsvennen. Den er slik:

• Ti paneler, uten montasje men inkludert støtte fra statlige Enova, kommer på mellom 18.000 og 25.000 kroner. Med montasje er investeringen oppe i 25.000-35.000 kroner, også det inkludert Enova-støtte.

• 20 paneler, uten montasje men inkludert støtte fra statlige Enova, kommer på mellom 30.000 og 40.000 kroner. Med montasje er investeringen oppe i 50.000-60.000 kroner, også det inkludert Enova-støtte.