OSLO/KRISTIANSAND: — I mandatet nevnes ingenting om finansieringen av de nye universitetene i det hele tatt. Det hadde vært ønskelig at det hadde vært nevnt. Likevel går det an å jobbe for de nye universitetene hvis vi får større gjennomslag for ha lik uttelling for likt resultat, altså at en innfører likhet mellom de nye og de gamle universitetene, sier UiA-direktør Tor Aagedal.

9. august, samme dag som Sørlandsutvalget la fram sine forslag til satsing på landsdelen, nedsatte kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) et utvalg som skal gå gjennom finansieringen av universiteter og høyskoler. Det førte til tverrpolitisk reaksjon fra Ap til Høyre, som SVs Alf Holmelid viderebrakte. Få dager etter inviterte Halvorsen de tre nye universitetene til å finne en felles kandidat til utvalget, og UiA-direktør Aagedal ble fremmet i brev fra Universitetet i Stavanger. Tirsdag meddelte kunnskapsdepartementet at Aagedal er etteroppnevnt til utvalget.

— Basisfinansieringen av de gamle universitetene gir 50 prosent til forskning og 50 prosent til undervisning, mens de nye universitetene har beholdt den nøkkelen vi hadde fra da vi var høyskoler, med 75 prosent til undervisning og 25 prosent til forskning. Skeivheten mellom de gamle og de nye universitetene blir bare videreført, og til nå har myndighetene ikke vært villig til å se på dette, sier Aagedal.

Internasjonal heving

Aagedal sier det ligger føringer fra Forskningsmeldingen for hvordan finansieringsutvalget skal arbeide.

— Vi blir bedt om å se på hvordan Norge kan få opp tunge forskningsmiljøer med vitenskapelig høyt nivå for å heve kvaliteten. Det betyr at en vil særlig ha fokus på hvordan de største og tyngste universitetene I Oslo, Bergen og Trondheim kan få opp sine forskningsmiljøer for å skape noen toppmiljøer i Norge som kan hevde seg internasjonalt. Og hvis en skal bruke ressurser på det, kan det muligens gå ut over bredden, sier han.

— En annen føring, som er veldig bra, er at vi skal ha fokus på å heve kvaliteten i norsk utdanning og legge til rette for bedre relevans i forhold til samfunnets behov. Da får vi en diskusjon om vi har de rette studiene og det rette innholdet i studiene. Vi skal også bidra til tettere og bedre samarbeid mellom universitetssektoren, næringslivet og offentlig sektor, sier han.

— Selv om det ligger utenfor mandatet å se på de nye universitetene spesielt, går det an å gjøre endringer i finansieringssystemet generelt som gir mer likeverdig tildeling etter resultater og ikke etter historiske forhold. Det blir sikkert diskusjon om hvor mye som skal være basisfinansiert og hvor mye resultatfinansiert, sier Aagedal.

Utvalget skal levere sitt arbeid i form av en NOU, senest innen utgangen av 2014. ## - En nestor

Alf Holmelid.jpg Foto: Lars Hoen

– Det er veldig bra at det ble Tor Aagedal som ble utnevnt til det nye finansieringsutvalget for universitetene og høyskolene, fordi utenom departementet sjøl, tror jeg han er den som kjenner de økonomiske modellene best. Han har jobbet i finansdepartementet, har sittet i mange utvalg for sektoren og har stor tyngde i slike saker, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV).— I tillegg til at han er en fra oss, blir han pekt på av de andre nye universitetene som en person med bred tillit. Det vet jeg han har i hele sektoren. De argumentene som er for å endre finansieringssystemet er han i stand til legge fram på en faglig betryggende måte, sier Holmelid.