Den underliggende prisveksten ble hele 2,5 prosent i august, regnet i forhold til august i fjor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er langt høyere enn gjennomsnittet av økonomens prognoser på 1,9 prosent. Norges Banks prognose viste 1,5 prosent.

Så her var det mange som fikk seg en skikkelig overraskelse. Det er mange år siden Norge har hatt så høy underliggende prisvekst. Prisveksten i august er akkurat på målet for den langsiktige prisveksten, så slik sett kan Norges Bank være fornøyd.

Dyrere flyreiser, klær og mat

Men tallene overrasket helt sikkert Norges Bank også, og utelukker at det kommer et rentekutt på rentemøtet i neste uke. Faren er imidlertid at prisveksten forsetter videre oppover. Etter en prisvekst på under 1 prosent i mars, regnet i forhold til mars i fjor, har prisveksten steget kraftig nesten hver måned.

"Mye av oppgangen kan forklares med utviklingen i prisene på flyreiser, men også utviklingen i prisene på klær og matvarer bidro", skriver Statistisk sentralbyrå om tallene.

Prisene på flyreiser svinger erfaringsmessig kraftig fra måned til måned.

Billigere dollar

Ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er dette første gang siden 2001 at klesprisene stiger år for år. For lyd— og billedutstyr, som TV-er og musikkanlegg, rapporteres det om første årlige prisstigning siden 1994. « DER kom kjerneinflasjonen opp i målet på 2,5%, minst fire år tidligere enn Norges Bank hadde sett for seg. Høyere rente, anyone?», var Dørums umiddelbare reaksjon.

Han viser til at Norges Bank setter styringsrenten ut fra en målsetning om 2,5 prosent årlig prisvekst over tid, og at denne prisveksten i mange år har vært langt lavere enn dette inflasjonsmålet.

Kronekursen reagerte umiddelbart, og en dollar gikk fra å koste i underkant av 6,04 kroner til å koste 5,97 etter at tallene ble lagt frem. Euroen gikk fra omtrent 8 kroner pr stykk til 7,91 kroner.