Russland er første stopp på den første utenlandsreisen til Kinas nye presidentpar etter at Xi Jinping formelt overtok som president tidligere denne måneden.

"En sensasjon"

For første gang opptrådte også kona hans, Peng Liyuan, på den internasjonale arenaen. Hun tok hjemmepublikumet med storm.

Peng Liyuan er kjendis og en kjent sanger i hjemlandet.

Med smil om munnen og kledd i en enkel svart kåpe, gikk hun arm i arm med sin mann ned flytrappen.

Hun ble øyeblikkelig utropt til en sensasjon av kinesiske nettbloggere. De er fulle av beundring for landets nye førstedame.

Spår bedre tider

Samtidig med at det kinesiske presidentparet landet på Vnukovo-flyplassen sørvest for Moskva, la den vestlige økonomiske samarbeidsorganisasjonen OECD frem ny optimistiske prognoser i Beijing.

Kina har god fart opp av en økonomisk bølgedal.

Produksjonen i landet (bruttonasjonalproduktet) kommer til å øke med 8,5 prosent i år og 8,9 prosent neste år, ifølge OECD-økonomene.

I fjor var den økonomiske veksten på 7,8 prosent, den laveste veksten på over ti år.

Det er gode nyheter for det nye kommunistregimet i Beijing.

Gamle kommunistbånd

Det er lagt merke til at Xi, som både er partisjef og president i den kommunistiske ettpartistaten Kina, valgte å legge turen til Moskva på sitt første utenlandsbesøk som statsoverhode.

Det viser at dagens kommunistiske stormakt ønsker å knytte sterkere bånd til sentrum for den tidligere sovjetiske kommunistblokken.

Etter oppholdet i Moskva reiser Xi Jinping og Peng Liyuan videre til Tanzania, Sør-Afrika og Republikken Kongo.

Toppmøte i Afrika

I Sør-Afrika møter han russerne igjen tirsdag og onsdag. Da holdes det femte toppmøtet mellom de politiske lederne i den økonomiske samarbeidsorganisasjonen BRIC som består av de største vekstøkonomiene i verden — Brasil, Russland, India og Kina.

Russland er verdens største energiprodusent og Kina er største energiforbruker.

Med statsbesøket i Moskva ønkser de to landene å markere at de kan utfylle hverandre som økonomisk og geopolitisk motvekt til USA, skriver nyhetsbyrået Reuters.

USA i Asia bekymrer

Like før det kinesiske presidentparet landet offentliggjorde russiske og kinesiske selskaper en avtale verdt 2 milliarder dollar (12 mrd. kr). De skal samarbeide om å utvinne kull i Øst-Sibir.

Kina kan i løpet av noen år passere USA og ha verdens største økonomi målt i form av samlet produksjon (bruttonasjonalprodukt).

Amerikanernes Asia-strategi bekymrer kineserne, ifølge det britiske nyhetsbyrået.

Etterlyser reformer

OECD advarer imidlertid mot at den raske og kraftige veksten har sin pris.

Landet må gjennomføre flere reformer for å øke levestandarden til folk flest og sikre en mer miljøvennlig produksjon, mener de vestlige økonomene.

Blant reformforslagene er:

  • Fjerne reguleringen av rentene.

  • Åpne for mer konkurranse i markeder dominert av statsbedrifter.

  • Øke tilgangen på boligarealer.

  • Like før det kinesiske presidentparet landet i Moskva undertegnet de to landene en

  • Likebehandle utenbys arbeidsfolk med innbyggerne i byene.

  • Skattlegge utslipp av miljøgassen karbondioksid CO2.

  • Fjerne reguleringen av energiprisene.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at han ønsker å "fange den kinesiske vinden i våre økonomiske seil".

Samhandelen øker

Handelen mellom Kina og Russland er mer enn doblet på fem år og nådde 87,5 milliarder dollar (ca. 5100 mrd. kr) i fjor, opplyste Putin tidligere denne uken.

Men Russlands handel med Kina er likevel fem ganger mindre enn med EU og også betydelig mindre enn Kinas handel med USA.

Militære analytikere har pekt på at russernes forsvarsutbygging på østkysten med modernisert luftforsvar og atomutbåter, er et mottiltak mot den voksende kinesiske militære makten i området.

Samtidig understreker disse analytikerne at Russland fortsetter å selge våpen til sin store nabo i øst.

EU helt i skyggen

Det kinesiske besøket overskygget symbolsk nok besøket til en delegasjon fra EU-kommisjonen.

EU-politikerne, under ledelse av kommisjonens leder José Manuel Barroso, har denne uken vært på arbeidsbesøk i russiske hovedstaden.

Men både Kypros-krisen og kineserne stjal medienes oppmerksomhet fra Barroso & Co.