FLEKKEFJORD: – Siragrunnen er mer enn et viktig fiskefelt. Her gyter flere fiskeslag og hummer som senere sprer seg langs hele kyststripa, advarte styreleder Øystein Fjeldskår i Fiskerlaget Sør.

Det var møtt fram 60-70 personer til informasjonsmøtet som Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) arrangerte på Flekkefjord rådhus i forbindelse med konsesjonssøknaden fra Siragrunnen AS om å få bygge vindmøller (turbiner) ute i sjøen utenfor Flekkefjord og Sokndal i Rogaland.

Mens flere yrkes- og fritidsfiskere uttrykte bekymring for at det skulle "tukles" med et gyteområde, advarte prosjektleder Margrethe Wold ved Lista Fuglestasjon mot å anlegge store vindmøller midt i det hun beskriver som trekkfuglenes E 39 langs norskekysten. Representanter fra selskapet svarte med å si det vil være mulig å benytte seg av fugleradar, slik at turbiner som ser ut til å ligge i kollisjonskurs med fugletrekk kan kobles ut midlertidig.

Frykter støy

Rune Løyning fra Roligheden i Åna-Sira, og er trolig den som blir boende nærmest vindmøllene dersom de blir realisert. Han uttrykte bekymring for støy og mente også at gigantmøllene ville forringe jettegrytene i Brufjellhålene som årlig besøkes av flere tusen turgåere.

PÅ OFFENSIVEN: Daglig leder Harald Dirdal i Siragrunnen AS forsikret alle skeptikerne på folkemøtet i Flekkefjord om at vindkraftverket aldri vil bli bygd dersom det ikke er økonomisk lønnsomt. Foto: Torbjørn Witzøe

Arbeiderpartipolitiker Øystein Sirnes i Flekkefjord var blant de få på møtet som applauderte utbyggingsplanene. Han viste til at kommunen trenger alle arbeidsplasser den kan få, og mente det vil ligge store muligheter for lokalt næringsliv i å levere varer og tjenester til vindkraftverket.– Hadde det ikke vært for flyktninger og asylsøkere, så hadde Flekkefjord i dag hatt færre innbyggere enn for 40 år siden. Nå må vi heller fokusere på hvilke muligheter som kan ligge i utbyggingen, sa Sirnes.

– Ideell plassering

Daglig leder Harald Dirdali Siragrunnen AS sa at stedet er valgt fordi et vindkraftverk her vil gi et godt samspill med all den regulerbare vannkraften i området. Vindforholdene og sjødybden er også ideell.

– Vindkraftverket vil kunne produsere strøm tilsvarende forbruket til 40.000 innbyggere. Det er likevel fordi møllene skal forsyne oljeinstallasjoner i Nordsjøen med ren strøm at prosjektet blir lønnsomt uten statstilskudd. Skeptikere som tviler på at dette blir butikk trenger ikke være redd. Det blir ingen bygging dersom ikke regnestykket går opp, sa Dirdal.

Mange får avslag

– Det er ikke slik at vi sier ja til omtrent alle prosjekter. Fram til nå har 65 vindkraftverk fått konsesjon og 78 avslått eller blitt trukket fra søkers side etter anbefaling fra oss, sier seksjonsleder Arne Olsen i NVE.

Han forklarte ellers de frammøtte at et enstemmig Storting overfor EU har forpliktet Norge til å bygge ut en vesentlig mengde fornybar energiproduksjon innen 2020. De som har synspunkter på planene har nå frist til 10. februar med å komme med sine høringsuttalelser.