Bjørn Vidar Finstad sørger for at stål av riktig tykkelse, kvalitet og lengde også får den bøyningsvinkelen som kunden ønsker. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi gjør jo ikke dette for moro skyld. Tata Steel produserer mye av det vi selger, og de har kompetanse vi kan dra nytte av. Så vi gleder oss virkelig til å begynne å samarbeide, sier Leif Hübert (53).

Tredje generasjon til å eie og drive stål-, industri-, eiendoms- og investeringskonsernet Leif Hübert AS i Søgne har tatt det sannsynligvis største enkeltjafset i familiebedriftens historie. Etter grønt lys fra EU-kommisjonen, har nemlig Leif Hübert AS kjøpt 50 prosent av aksjene i Norsk Stål AS av svenske SSAB, som måtte selge for å få lov til å overta finske Rautaruukki - i Norge kjent for stålleverandøren Ruukki.

LES OGSÅ:

Nå har Konkurransetilsynet 25 arbeidsdager på seg til å vurdere fargen på sitt lys. Blir det grønt, er alt i boks.

Bjørn Vidar Finstad sørger for at stål av riktig tykkelse, kvalitet og lengde også får den bøyningsvinkelen som kunden ønsker. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Ruukki er for øvrig størst i stålbransjen i Norge, Norsk Stål er nummer to.

Mega-mega

Ved siden av å eie 50 prosent av Norsk Stål AS, som omsatte for 1,5 milliarder kroner i 2013, har 240 ansatte, hovedkontor på Nesbru i Asker og totalt åtte avdelinger rundt om i Norge, innebærer transaksjonen ikke minst samboerskap med den andre 50 prosent-eieren, nevnte Tata Steel. Og det er sannelig ingen hvem som helst.

Tata Steel, som blant annet omfatter det tidligere British Steel, inngår i det indiske mega-mega-konsernet Tata, grunnlagt i 1868. Den dag i dag trekker Tata-familien i trådene, men konsernet omfatter intet mindre enn 32 børsnoterte selskaper med til sammen 3,9 millioner aksjonærer. Totalomsetningen forrige regnskapsår var nesten 800 milliarder kroner (NOV-konsernet: 165 milliarder kroner), det er 581.000 ansatte i 150 land og konsernet eier blant annet Landrover, Jaguar og flere andre bilmerker, finansforetak, hoteller og eiendommer, næringsmiddelprodusenter, luftfartsselskaper og eksklusive merkevarer innen klær, smykker, kosmetikk og klokker. Pluss mye annet. Som den norsk/indiske gründeren Sarita Sehjpal uttrykker det: «Alle indere kjenner Tata. Man tuller ikke med Tata.«

Bygd verdier

Som nevnt er Leif Hübert tredje generasjon til å eie og drive. I hans tid har verdiene steget kraftig. Tidsskriftet Kapital anslo sist høst at Leif Hübert personlig er god for tett på én milliard kroner. Han tok over virksomheten da faren med samme navn gikk bort for 22 år siden. I tiden etterpå har dagens eier forlatt bransjer som byggvarer og betong, men hele tiden ønsket å satse videre på stål — familiekonsernets historiske opphav. I tillegg omfatter det driftseiendommer og annen eiendom, finansinvesteringer og en del shippingengasjementer.

— Jeg skal faktisk til Korea snart, for å være med når to nye gasstankere døpes, forteller den kronisk fotovegrende Leif Hübert. (Og derfor har ikke Fædrelandsvennen bilde av ham.)

— De bygger 240 skip i året ved verftet der, legger han til.

— Da går det mye stål?

— Å ja, tenk på det!