Regjeringen sender nå ut høringsforslaget om standardisert og reklamefri emballasje for all tobakk som selges i Norge.Forslaget innebærer at tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og pakningens utforming skal være lik. Skriften som angir merke— og variantnavn skal standardiseres, både fargen, skrifttypen, størrelsen og plassering på pakken. Produsentens logo og andre designelementer, som farge, tegn og symboler skal ikke brukes, verken på pakningene eller på produktene.

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakksemballasjen. Det kan være dette som får dem til å prøve tobakk for første gang, eller la være, sier helseministeren.

Standardiserte tobakkspakninger ble innført i Australia allerede i 2012. Det er i ferd med å bli innført i England, Irland og på New Zealand, og det vurderes i Finland og Frankrike, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Forslaget møter motstand. FpU-formann Atle Simonsen synes forslaget er hårreisende: - Sigaretter og snus er, enten Høie liker det eller ei, lovlige produkter. Da skal man selvsagt få lov til å vise de som ønsker produktene hvilket merke de har.

Her er eksempler på hvordan pakkene skal merkes:

Snusen skal også gjøres smakløs :

Stadig færre røyker :

Advarer mot snus: