— Det er jeg veldig glad for. Det motsatte ville vært et helt feil signal nå, i en situasjon hvor boligprisene er nesten 9 prosent høyere enn for tolv måneder siden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til NRK.

Carl O. Geving, NEF. Foto: CF-Wesenberg

Boligprisene stiger for raskt i pressområdene som følge av lav styringsrente og at det bygges for få nye boliger, ifølge Geving. Enda lavere rente ville ha ført til ytterligere prisstigning, mener han. Å sette opp styringsrenten ville derfor vært et bedre valg for å sende et sterkt signal til boligkjøperne om at prisutviklingen er bekymringsfull, forklarer han.

— Ufornuftig høyt

— Vi er bekymret for de tendensene vi ser. Våre medlemmer har fingeren på pulsen hver eneste dag, og de opplever at prisene er mye høyere enn det som er naturlig, sier Geving.

Han kaller prisnivået ufornuftig høyt. Geving får støtte i sitt syn fra meglerkjeden Krogsveens leder Leif Laugen.

— Det er en gledens beslutning. Det er vel første gang på 45 år at man vektlegger utviklingen i boligprisene mer enn oljeprisene, sier Laugen til Dagens Næringsliv.

Rentekutt kommer

Sentralbanksjef Øystein Olsen fikk både ris og ros da han torsdag valgte å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Han mener imidlertid at det er behov for rentekutt før sommeren, slik at styringsrenten blir liggende på 1 prosent.

Renten vil være rekordlav langt inn i 2018, ifølge Olsen. Med et så lavt rentenivå finner han grunn til å advare unge og andre som er på vei inn i eiendomsmarkedet:

— Kjøp bolig for å bo. Ikke betrakt det som et investeringsobjekt som du skal tjene penger på. For prisene kommer ikke alltid til å stige. Det kommer til å endre seg og snu, sier Olsen.

Selv om det nå er utsikter til en styringsrente på 1-tallet fram til 2018, bør man ikke la seg friste til boligspekulasjoner, mener sentralbanksjefen.

Fornøyd bransje

Olsens vurdering av boligmarkedet støttes av Laugen, som mener mange står i fare for å ta seg vann over hodet.

Hans konkurrenter i Privatmegleren er også fornøyd.

— Vi er tilhengere av moderat prisoppgang, ikke store svingninger verken opp eller ned. Vi håper uendret rente kan bidra til å stabilisere boligprisene, sier Privatmeglerens administrerende direktør Grete Meier til Dagens Næringsliv.

Eie eiendomsmeglings leder Hedda K. Ulvness mener det ikke er rart at meglerbransjen gleder seg over at renten holdes uendret.

— Vi er avhengige av å ha et sunt og godt boligmarked over tid. Jeg kan forstå at det kan være en fordel å senke renten når man ser hen til norsk økonomi generelt, men med tanke på boligmarkedet er det positivt at renten ikke blir satt ned, sier Ulvness.

- Boligpriser på hjernen

Blant makroøkonomer er reaksjonene annerledes. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener Olsen har hengt seg for mye opp i boligmarkedet.

— Det virker som at sentralbanken har fått boligprisene på hjernen, og at de ikke engang har fått med seg at boligprisøkningen flater ut de siste månedene, sier Mork til avisen.

Han tror Olsens avgjørelse vil styrke kronen, noe han mener er det siste Norge trenger nå.