— Strøm er strøm, hvem du får det fra er likegyldig, og alle leverer det samme produktet til støpselet ditt, sier økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth til Fædrelandsvennen.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av strømbyttekalkulatoren ELskling.no, kommer det fram at Sørlandet, inkludert Telemark, ligger nederst på strømbyttelista.

Bare 6 prosent av sørlendingene har byttet strømleverandør det siste halvåret, mot hele 17 prosent i Oslo og 10 prosent på landsbasis.

Se tabell over strømpriser nederst i saken

- Gir inntrykk av å være billigst

At sørlendingene er de mest trofaste strømkundene, tror Ormseth kan skyldes at LOS er dyktige til å skape et inntrykk av at de gir mer eller er bedre enn andre strømleverandører.

Geir Ormseth. Foto: Smarte Penger

— De leverer strøm inn i huset ditt og fakturerer for det, akkurat som alle andre. De bruker mye energi på å kommunisere mot kunden at de er best, uten at jeg mener de er det, sier Ormseth.

- Fornøyd med trofaste kunder

— Han har helt rett. Strømmen vi leverer er kliss lik alle andres. Når det gjelder prisnivået kniver vi jevnt med andre på spotprisavtaler, og selv om vi har hard konkurranse hver eneste dag om strømkundene våre, har vi fortsatt 70- 80 prosent markedsandel i landsdelen, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Thorbjørn Laundal i LOS, som er godt fornøyd med den lave andelen bytter.

— Det er positivt for oss at strømkundene er trofaste. I undersøkelser vi selv har utført sier kundene våre at pris og lokalt eierskap er viktigst. Særlig det at overskuddet vårt går tilbake til kommunene på Agder tror jeg spiller inn, sier Laundal.

Den store strømfellen

Av sørlendingene som har byttet strømleverandør, har ingen av de spurte i undersøkelsen benyttet objektive strømkalkulatorer. 2 av 3 har imidlertid byttet via strømselskapets egne nettsider eller via telefonselgere.

Thorbjørn Laundal. Foto: Arkivfoto

— Bytt aldri strømavtale gjennom en telefonsamtale. Det er den store fellen for strømkundene i dag, sier Ormseth.Han viser til den sterke konkurransen på pris som gjør at flere strømleverandører selger strømmen sin uten påslag.

— Blir du oppringt av en telefonselger fra et strømselskap, vil de ofte argumentere for en dyrere avtale enn du behøver. Og tallene viser dessverre at de ofte lykkes med dette, sier Ormseth.

— Vi opererer etter den gamle metoden. Bytter du til oss, spiller vi med åpne og rene kort. Vi lurer deg ikke over på andre produkter enn det du har valgt. Det er en masse kreative tilbud i bransjen, men vi har ikke hevet oss ut på det, sier Laundal.

Inntil 5000 kroner å spare

Leder av strømbyttetjenesten ELskling.no, Jens Regnstrøm, skriver i en pressemelding som følger undersøkelsen at det er tusenlapper å spare på å bytte strøm.

— Strømavtaler har stor forskjell i pris. Våre tall viser at spotprisavtaler til en gjennomsnittlig husholdning varierer med 3800 kr i året. Forskjellen i variabelpris er på hele 5000 kr per år.

Den 'offisielle' strømpriskalkulatoren finner du påKonkurransetilsynets nettsider. I tillegg har flere private aktører, som blant annet ELskling.no og smartepenger.no, tilsvarende sammenligningstjenester.

Ny prisportal i juni

En ny, offentlig prisportal som inneholder alle strømavtaler som tilbys og er i bruk i Norge skal være på nett fra juni.

— En velfungerende strømprisportal er viktig for at strømkundene skal kunne velge en strømavtale som passer dem, og for at konkurransen i kraftmarkedet skal være effektiv, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat, i en pressemelding.

Det er olje- og energidepartementet som har vedtatt den nye forskriften som pålegger kraftleverandørene å melde inn alle avtaler som tilbys i markedet, samt alle avtaler som er i bruk, til NVE.

I dag er det flere aktører som ikke melder inn sine priser til Konkurransetilsynets strømbarometer, deriblant LOS. Denneoversikten viser kun strømavtaler med meldeplikt, det vil si leverandører som benytter Standardavtale for kraftlevering, utarbeidet av Forbrukerombudet og Energi Norge.

— En forutsetning for å kunne gjøre gode valg er at forbrukeren enkelt kan sammenlikne egen avtale opp mot andre avtaler, både når det gjelder pris og andre vilkår. Dette blir nå mulig fordi kraftleverandørene må melde inn alle avtaler, sier Flataker.

Strømpriser

Standard variabel pris

NrKraftleverandørAvtalenavnPris ved årsforbruk 20.000 kWh
1Oslo KraftFlytende pris18,90
2AkraftVariabel 1519,00
3Ustekveikja Energi ASSkarverennet 201520,50
3Gudbrandsdal EnergiVariabel Goo 1520,50
23LOSTopp-10 Garanti38,74

Spotpris

NrKraftleverandørAvtalenavnPris ved årsforbruk 20.000 kWh
1AkraftSpot 150,00
1Gudbrandsdal EnergiSocial Spot0,00
1Kraftinor ASKraftinor Lavpris Mobil0,00
1Rauma Energi KraftSpot web0,00
14LOSInnkjøpspris2,94

Fastpris 1 år

NrKraftleverandørAvtalenavnPris ved årsforbruk 20.000 kWh
1Gudbrandsdal EnergiFastpris34,70
1Rauma Energi KraftFastpris 1 år34,70
3AkraftFastpris35,00
27LOSFastpris42,45

Om tabellen: Prisene er hentet fra Konkurransetilsynets kraftprisoversikt fredag 13. mars 2015. Prisene fra LOS på standard variabel pris og spotpris er hentet fra LOS' nettsider. Når det gjelder LOS Topp 10-Garanti skal den sikre at prisen du betaler hvert år er blant de 10 rimeligste målt mot et representativt utvalg av konkurrerende leverandører. *Spotpris — forteller hva du må betale i tillegg til strømleverandørens innkjøpspris for strømmen.