Strømprisen i Sørvest-Norge når rekordhøye nivåer torsdag, viser oversikten fra strømbørsen Nord Pool.

Slik blir døgnprisen på strøm i de ulike prisområdene torsdag:

  • Sørvest-Norge (NO2): 4,22 kroner kilowattimen

  • Østlandet (NO1) og deler av Vestlandet (NO5): 2,04 kroner kilowattimen

  • Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4): omtrent 2 øre kilowattimen

Sist strømmen var på tilsvarende nivåer var 21. desember i fjor, da prisen på Østlandet var på 3,95 kroner per kilowattime.

Prisene i oversikten over inkluderer ikke avgifter, nettleie og eventuelle påslag fra strømselskapet.

Volue-analytiker Tor Reier Lilleholt forklarer strømprishoppet blant annet med at det skjer ting i Europa.

– Nord Stream-kabelen er i fokus, og i tillegg har Italia fått nedskalert sin gassleveranse fra Russland i dag, sier Lilleholt til E24.

– Det er det som drar prisene i Europa høyt.

Tidligere denne uken varslet det russiske gasselskapet Gazprom at ytterligere en turbin knyttet til Nord Stream ville bli stengt fra og med onsdag. Dette fører til at Russland kun vil levere 33 millioner kubikkmeter gass per dag, som er 20 prosent av den maksimale kapasiteten til rørledningen.

Historisk lav fyllingsgrad

Lilleholt legger til at kraftprodusentene i Sør-Norge har fått beskjed om å spare på vannet som er i magasinene, for å heve prisene til et nivå man ser i Europa, for å unngå at Europa skal kjøpe kraften.

– Hadde vi hatt mer vann i magasinene så hadde vi ikke vært i nærheten av disse prisene, sier Lilleholt.

Forrige uke var fyllingsgraden i vannmagasinene i Sørvest-Norge på 48,3 prosent. Det er det laveste som er målt i uke 29 de siste 20 årene.

Samlet for landet var fyllingsgraden på 65,1 prosent, mens mediannivået de siste 20 årene har vært på 73,3 prosent samme uke.

Det viser den ferske vannmagasinstatistikken fra NVE som kom onsdag ettermiddag.

– Tror prisene vil stige drastisk

– Det som skjer på geopolitisk plan med gass i Europa er hovedårsaken, også er en viktig sak at vi har så lite vann i magasinene og blir tvunget til å spare det vi har. Da får vi en stor priskonsekvens for Sør-Norge som har en direkte tilknytning til Europa, sier Lilleholt.

Han kommer også med en kalddusj til de på Øst- og Vestlandet som nå betaler under halv pris av det man gjør i sørvest.

– Jeg tror disse prisene vil stige drastisk de neste ukene.

Strømprisene har vært langt over normalen det siste året, men normalt har alle prisområdene i Sør-Norge hatt rundt like høye priser. Dette endret seg dramatisk tidligere i sommer da prisområde NO2, som omtales som Sørvest-Norge, steg kraftig på grunn av uroen rundt lav fyllingsgrad og geopolitiske hendelser.