KRISTIANSAND: – Politiet mottar mange 112-anrop vedrørende en sms som er sendt ut til abonnenter i Agder. Det beskrives en trussel og abonnentene bes om å overføre et pengebeløp. Politiet vurderer dette som et forsøk på svindel og at det ikke er en reel trussel, opplyser operasjonsleder Hans Waage fra Agder politidistrikt ved midnatt mandag.

Trusselen gikk ut på at 50.000 kroner skulle overføres et kontonummer, «ellers vil bombene detoneres 00.30 utenfor huset ditt». Sms-en kom fra et nummer som er tilknyttet en person i Kristiansand kommune.

– Vi mottar flere titalls telefoner og det er massiv pågang for øyeblikket. Ettersom vi ikke klarer å besvare henvendelsene, blir anropene overført til nabodistriktene våre, forteller operasjonslederen.

Tirsdag morgen sier Waage at det kom flere hundre telefonhenvendelser om saken. Trykket avtok utover natta.

– Framstår som uskyldig

Natt til tirsdag har politiet fått kontakt med personen som er registrert med telefonnummeret meldingen er sendt fra.

– Personen framstår som uskyldig, at han ikke har hatt noe med dette å gjøre. Mest sannsynlig har noen benyttet seg av hans nummer. Hvordan det har skjedd, vet vi ikke, sier Waage.

Han kjenner ikke til at noen har forsøkt å overføre penger etter å ha fått den falske sms-trusselen.

Saken skal nå etterforskes videre. Det skal blant annet undersøkes om det kan være sammenheng med sakene som er omtalt andre steder i landet.

Hans Waage er operasjonsleder ved Agder politidistrikt. Foto: Arkivfoto

«Spoofing»

Tidligere på dagen skjedde det samme lenger øst i landet, ifølge NTB. Etterforskning er iverksatt etter at det ble sendt ut en bombetrussel til flere personer i Kongsberg natt til mandag.

Men å finne kilden kan bli utfordrende. Bombetrusselen ble sendt via tekstmelding til omtrent 60 personer i Kongsberg-området via et privat telefonnummer. Og trusselen var på ingen måte reell.

Etterforskningsleder Jarle Lindeland ved Kongsberg politistasjon sier til NTB at det ikke var innehaveren av telefonnummeret som sendte ut trusselen.

– Det er ingenting som tyder på det. Nå jobber vi med å finne kilden, sier han.

Han opplyser videre at personen som eier telefonnummeret ser ut til å ha blitt utsatt for et fenomen som kalles spoofing. Det går ut på at man forfalsker en avsender i digital kommunikasjon. For eksempel avsender av en e-post, tekstmelding eller telefonsamtale.

Operasjonssentralen i Agder politidistrikt har fått mange telefoner. Foto: Arkivfoto

– Dette er et ukjent fenomen i Norge. Så det er en utfordring for etterforskningen når en ikke har vært borti det før, sier etterforskningsleder Lindeland.

Han sier at det er vanskelig å si om etterforskningen blir krevende.

Bombegruppa ble involvert

– Vi vet ikke hvor langt vi må grave. Det er derfor vi har bedt om bistand fra avsnittet for digitalt politiarbeid i Drammen, sier Jarle Lindeland og legger til:

– Det som gjelder nå er å finne de digitale ledertrådene, som kan føre oss til kilden, slik at vi kan sikte noen i saken.

Det var natt til mandag at Sørøst politidistrikt ble gjort oppmerksom på bombetrusselen.

– Vi fikk inn flere meldinger, og vi behandlet saken seriøst. Hendelsen ble diskutert med bombegruppa og vi kom fram til at det ikke var en reell trussel. Det ble avklart nokså raskt, sier operasjonsleder Marianne Mørch ved Sørøst politidistrikt til NTB.

Årsaken til at politiet forsto at trusselen ikke var reell var at det var mange som fikk helt identisk melding på en og samme tid.

– Det landet før vi trengte å sende ut politipatruljer, sier hun.

– Ring politiet

Hans Waage i Agder-politiet råder folk som mottar liknende sms-er om å ta kontakt.

– Er man usikker, bør man ringe politiet for å rådføre seg om det er reelt eller ikke. I denne saken fikk vi flere liknende meldinger, og jo flere meldinger vi får, jo vanskeligere er det å tro at det er en reell hendelse. Men den vurderingen må vi gjøre fra gang til gang. Denne gangen vurderte vi det til at det ikke var en reell trussel, sier Waage.