Jakter smittekilde etter utbrudd av magesykdom

Fire sørlendinger er smittet av bakterien yersiniose.

Publisert:
  • Kjetil Nygaard

AGDER: Så langt har 13 pasienter fått påvist smitte av yersiniose, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). Pasientene er mellom to og 57 år og bosatt i fire forskjellige fylker.

FHI opplyser til Fædrelandsvennen at fire av de smittede er bosatt i Agder. De øvrige er hjemmehørende i Oslo (4), Rogaland (3) og Trøndelag (2).

Tre i Kristiansand

Tre av pasientene er hjemmehørende i Kristiansand, forteller kommuneoverlege Dagfinn Haarr til Fædrelandsvennen.

– Jeg har hatt en kort samtale med dem for å høre hvordan de har det. Alle blir friske, sier Haarr.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden.

– Min jobb er å ta kontakt med pasientene og spørre om de samtykker til å bli intervjuet av Mattilsynet. Så jeg er bare en mellomstasjon her, sier Haarr.

Vil ta matprøver

I en pressemelding opplyser FHI at Mattilsynet vil ta prøver fra matprodukter i hjemmene til de smittede. Prøvene analyseres ved Veterinærinstituttet.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier lege Hilde Marie Lund ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI i pressemeldingen.

Avdelingssjef Nina Merete Vehus i Mattilsynet Agder opplyser at de vil intervjue pasienter fredag.

– FHI har bedt oss om å gjennomføre pasientintervjuer. Det gjør vi på telefon i dag. Vi har ikke blitt bedt om å ta matprøver hjemme hos folk, sier Vehus.

Hun henviser til FHI for svar på spørsmålet om hvor mange av de 13 smittede som er hjemmehørende i Agder.

Smitter via mat

De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter. Ifølge FHI smitter Yersiniabakterier hovedsakelig via mat, først og fremst infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann.

Hvert år meldes det vanligvis mellom 40–80 tilfeller av yersiniose til Folkehelseinstituttet.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Nyhetsdøgnet
  2. Kristiansand
  3. Mattilsynet
  4. Folkehelseinstituttet