Lovforslaget har vært ute på høring, og tunge instanser som Advokatforeningen og Psykologforeningen er svært skeptisk til å endre lov om psykisk helsevern, slik Helse— og omsorgsdepartementet har foreslått, skriver Adresseavisen.

Lovforslaget, som er blitt omtalt som «Lex Breivik», vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av mai. Målet er å få loven vedtatt før dommen mot Breivik faller.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke lagt skjul på at målet er å få på plass et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom terrortiltalte Anders Behring Breivik blir dømt til overføring til tvunget psykisk helsevern.

Departementet har lenge ønsket en lovendring for å bedre sikkerheten i institusjoner som huser særdeles farlige pasienter. Etter 22. juli ble dette arbeidet fremskyndet. Telefonavlytting, kroppsvisitering av pasienter og besøkende, kontroll med metalldetektorer og økt sikkerhet mot rømming, gisseltaking og angrep utenfra er stikkord for endringene departementet ser for seg.

Forslaget innebærer også at det skal opprettes en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå innenfor en av de regionale sikkerhetsavdelingene i Norge. (©NTB)