KRISTIANSAND: — Det ble åpnet konkurs mandag denne uken. Det er foreløpig usikkert hvor stort minus det er snakk om, men røflig fem millioner kroner, sier Ben Fegran til Fædrelandsvennen.

Advokat Fegran er bobestyrer for kristiansandsbaserte Norsk Finansanalyse. Fegran har fått en redegjørelse fra selskapets daglige leder Sjur Jørgen Øvrevik om hvorfor det gikk dukken, men utover det har ikke advokaten fått dykket særlig dypere i tallene. Øvrevik (daglig leder) og Torgils Skajaa (styreleder) har frontet selskapet den siste tiden.

Kausjonister for 2,8 millioner

For 2003 måtte selskapet bokføre blodrøde tall.

— 11 millioner kroner i minus ble det økonomiske resultatet i fjor. Bak det skjuler det seg 1,8 millioner i tilbakeført utsatt skattefordel, over tre millioner i nedskriving av selskapets aksjeportefølje og 4,5 millioner kroner på selskapet SeaEx, sier Øvrevik til Fædrelandsvennen.

2,8 av millionene i gjeld i selskapet er pantesikret gjennom at Torgils Skajaa, Magne Olsen, Sjur Jørgen Øvrevik og Flekkefjord-forretningsmannen Per Gunnar Andersen har kausjonert personlig.

Norsk Finansanalyse drev opprinnelig med analyser og markedsføring av finansielle investeringer - primært i gråmarkedet for aksjer. Etter at selskapet ble tvunget til å slutte med dette og gikk over til å bli et rent investerings- og rådgivingsfirma gikk det heller ille.

— Det var hovedvirksomheten vår. Når vi sluttet så måtte det en stor nedbemanning og omstrukturering til. Denne ble meget kostbar, sier Øvrevik, som opplyser at selskapet på det meste hadde mellom 15 og 20 ansatte.

I 2000, mens selskapet ble etterforsket for sin behandling av egne og andres aksjer i gruveselskapet Zaruma, gikk investorer inn med 8,6 millioner i frisk aksjekapital. Pengeinjeksjonen priset den gang Norsk Finansanalyse til over 20 millioner kroner.

— Selskapet, som ble stiftet i 1988, gikk med pene overskudd i perioden 1994 til 2001 ifølge de tallene jeg har sett, sier Øvrevik.

Vurderer å påkjære

Norsk Finansanalyse har i lengre tid vært økonomisk skakkjørt. Dette ble ikke bedre da selskapet gikk inn i det like skakkjørte bergingsselskapet SeaEx AS. Av aksjonærer i selskapet ble Sjur Jørgen Øvrevik og Torgils Skajaa den gang beskyldt for å drive dette selskapet for kreditors regning.

For SeaEx AS gikk det for øvrig fra vondt til verre da selskapets bergingsrigg måtte berges i forbindelse med en jobb utenfor Talinn.

— Er det verdier i boet til Norsk Finansanalyse?

— Selskapet har noen aksjer i utenlandske børsnoterte selskaper, men jeg har fremdeles ikke full oversikt over verdiene, sier Fegran til Fædrelandsvennen.

Daglig leder Øvrevik ser ikke bort fra at han og Skajaa ønsker å påkjære konkursbegjæringen.

— Det er kun 700.000 kroner i leverandørgjeld. Med en gjeldsordning og tid på oss til å realisere aktiva kunne det være grunnlag for å redde selskapet, mener Øvrevik.

Totalt er det nærmere 120 aksjonærer i Norsk Finansanalyse ASA. Ingen har ifølge Øvrevik større eierandel enn rundt 10 prosent.

christian.stavik@fedrelandsvennen.no