Eckerstorfer, som har vært stipendiat på Svalbard og brukt mye tid på kartlegging av fjellsidene rundt Longyearbyen, reagerer overfor VG på at skredet skal ha kommet svært overraskende på lokale myndigheter.

Lokalstyreleder Arild Olsen har sagt til avisen at «ingen hadde tenkt på at det kunne komme til å gå skred. Det var meldt mye vind, men lite snø. Det var nesten ikke meldt nedbør. Snøskred — det ble ikke sett på som en reell trussel.» Heller ikke Sysselmannen nevnte skred i meldingene på sine nettsider før uværshelgen.

Forskeren viser til tidligere rapporter, blant annet fra 2001, som viser at husene som ble rammet, lå i en faresone.

— Det holder ikke å si at det bare har gått små skred før. Historikk har ingenting å si. Skredet kan komme uansett i et sånt område, sier Eckerstorfer. Han synes det er rart hvis ingen tenkte på skredfare i forbindelse med stormen.

— Vi vet at intense lavtrykk og vind fra øst danner skredfare og mye skredaktivitet i dette området. Derfor er det ingen overraskelse at det gikk skred, og stedet det gikk er heller ingen overraskelse, sier Eckerstorfer, men legger til at kraften i skredet overrasket ham. (©NTB)