OSLO: Gunnar Sønsteby, kjent som «Kjakan», døde 10.mai etter lengre tids sykdom. Krigshelten, som er Norges høyest dekorerte, ble 94 år gammel.

Fredag 25.mai klokken 12 bisettes han i Oslo domkirke på statens regning, skriver Aftenposten.no.

— Gunnar Sønsteby tålte å bli hedret, fordi hederen hans ikke tok fra ham alminneligheten, sa domprost Olav Dag Hauge som holdt den første talen i bisettelsen.

Kisten til Sønsteby er drapert i et norsk flagg, og seks soldater fra garden står i giv akt ved kisten hans. En rad med blomsterkranser ligger i gangen opp til «Kjakans» kiste, pluss mange andre som ligger ved kisten. Sønstebys hedersbevisninger står også ved kisten.

Domprosten leste først opp en kort beretning om Sønstebys liv før han hyllet krigshelten. Han sa også at han selv hadde opplevd å se Gunnar Sønsteby på nært hold.

— Å se ham holde 100 14-åringer klistret til historien når han fortalte var fantastisk å oppleve, sa presten, og la til:

— Jeg kan tenke meg at ikke få Utøya-ungdommer har fått bekreftet sine demokratiske idealer slik.

- Omtenksom og engasjert

Barnebarna Magnus og Jonas Sønsteby holdt også hver sin tale om sin bestefar.

- Du er en bestefar vi alltid har sett opp til - en omtenksom far og en engasjert bestefar. Og som barnebarn merket vi tidlig hvor viktig og avhengig du og din kone var av hverandre. Det at vi aldri har sett dere krangle er en illustrasjon, sa det ene barnebarnet.

Han fikk også menigheten til å le da han fortalte om øvelseskjøring.

— Da vi allerede var sent ute til middag så tok bestefar over og sa: «Dette er det bare bestefar som får lov til å gjøre» og så tok han en u-sving på Karl Johan.

— Han lærte oss også viktigheten av å holde seg oppdatert, og det gikk vel aldri en dag hvor han ikke hadde minimum tre aviser under armen. Og når jeg står overfor et viktig valg i livet tenker jeg «Hva ville bestefar gjort nå». Alle dine barnebarn er så utrolig stolte av å ha hatt deg som bestefar. Savnet av deg er allerede enormt, og det vil det alltid fortsette å være, sa det andre barnebarnet som holdt tale, og la til.

- Vi lover å ta vare på hverandre slik du har tatt vare på oss.- Stilte opp for demokratiet i 60 år

Statsminister Jens Stoltenberg holdet også tale og hyllet Sønsteby slik:

— Sønsteby var krigshelt i 5 år, og en fredshelt i over 60 år. Vi sørger i dag for å ha mistet en av våre aller største.

Stoltenberg sa at Sønsteby lojalt fulgte parolen «aldri mer 9.april».

- Han stilte opp for demokratiet i 60 år. Han visste at bare demokrati gir ekte frihet, og at bare ekte frihet kan gi fred. Vår felles arv etter Sønsteby er at troen på menneskets frie ideal kan sprenge diktaturets lenker, fortsatte statsministeren.

Sønstebys ydmykhet trakk også Jens Stoltenberg frem.

— Han kunne levd et liv i glansen av sine bragder, men i stedet forble han den ujålete Rjukan-gutten som så på seg selv som en helt alminnelig mann. Han var beskjeden og nærmest brydd på egne vegn. Det gjør storheten hans enda større.

Kjærligheten mellom Gunnar Sønsteby og kona Anne-Karin beskrev statsministeren slik.

— De sa «Jeg elsker deg» til hverandre hver eneste dag, og da det led mot slutten flyttet Anne-Karin inn på feltseng ved hans side på sykehjemmet. Du ville være nær han helt til det siste. Et vakrere uttrykk for kjærlighet finnes knapt.

- Store ord kommer lett

Etter Stoltenberg holdt Harald Sundes tale. Han innledet slik:

— Store ord kommer lett om Gunnar Sønsteby.

Forsvarssjefen sa at han selv hadde fått mange gode råd og hadde hatt gode samtaler med Sønsteby.

- Forsvaret har mistet en av sine betrodde menn, men sporene etter ham er dype og vare. Han hadde et uttrettelig engasjement og en ubrytelig lojalitet. Sønsetby imponerte alle rundt seg og ble et forbilde for oss i uniform.

Sunde mener at Gunnar Sønstebys betydning vanskelig kan overdrives, og viste til at ofte når utenlandske militære kom til Norge var det nettopp «number 24» de ville møte.

Stortingspresident Dag Terje Andersen kalte Sønsteby «en varm forsvarer av demokratiet».

- Sjelden har jeg møtt en så ung mann på hans alder. Han hadde bestandig et glimt i øyet.

Andersen viste til at Sønsteby kunne trukket seg tilbake for 20-30 år siden og likevel utrettet mer enn alle andre.

— Men han var engasjert og aktiv helt til det siste. Han opplyste og påvirket samfunnet. Han endret samfunnet.

Mange publikummere

Det er domprost Olav Dag Hauge og sogneprest Elisabeth Thorsen som forretter. Marita Kvarving Sølberg synger solo og Arve Tellefsen spiller fiolin.

Sønsteby døde bare to dager etter at han ble hedret på veterandagen og frigjøringsdagen 8.mai av statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen.

I sommervarmen på over 25 grader hadde også svært mange publikummere stilt seg opp utenfor domkirken.

Først lød et bønnesignal fra en kvinne og mann fra Forsvarets musikkorps, før menigheten og Oslo domkor starter å synge salmen «Alltid freidig når du går». Så begynte talene.

Etter talene begynte domprosten med jordpåkastelsen inne i kirken.

— Av jord er du kommet, til jord skal du bli. Av jorden skal du igjen oppstå.

Bisettelsen inne i kirken avsluttes med «Deilig er jorden» og blåsning av Tappenstrek, før båren til Sønsteby bæres ut av kirken av seks offiserer fra forskjellige våpengrener.

Presten går bak sammen med kona Anne-Karin og resten av familien til Sønsteby, så kommer kongefamilien, regjeringen og resten av gjestene.

24 gardister står æresvakt utenfor Domkirken. Bilen som skal føre Sønsteby til siste hvilested blir ledsaget av fire heste.

Mange samfunnstopper hedrer Sønsteby

I tillegg til familie og venner av Sønsteby, var blant annet Kong Harald, statsminister Jens Stoltenberg, forsvarssjef Harald Sunde og Stortingspresident Dag Terje Andersen til stede under begravelsen.

Ifølge NTB vil det være 15 andre statsråder i tillegg som deltar i bisettelsen - blant annet forsvarsminister Espen Barth Eide og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Også syv tidligere forsvarsministere skal ta et siste farvel med Gunnar Sønsteby.

Kongefamilien er også sterkt representert foruten Kongen. Prinsesse Astrid fru Ferner, Johan Martin Ferner, Erling Lorentzen, prinsesse Märtha og Ari Behn kommer, mens kronprinsparet er på tur i Møre og Romsdal og ikke kan delta.

Det er også flere ambassadører fra andre land til stede i bisettelsen, blant annet fra Sverige og USA.

Ifølge en pressemelding fraForsvaretvil fire jagerfly fly over Oslo når Sønstebys båre bæres ut av kirken og 24 gardister vil stå æresvakt for krigshelten. De fire flyene vil gjennomføre en såkalt Lost Wingman-formasjon, der et av flyene vil bryte ut av formasjonen. Ifølge forsvaret vil flyene ligge i omtrent 300 meters høyde.

Sabotør og motstandsmann

Sønsteby, også kjent med dekknavnet «nr. 24», var en aktiv motstandsmann under krigen. Kuréroppdrag, sabotasje, likvidasjoner og hemmelige møter fylte hans liv i fem krigsår.

Sønsteby er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig. Han er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger .

Krigshelten spilte en sentral rolle i flere sabotasjeaksjoner. En av hans mest vellykkede aksjoner var sprengningen av arbeidskontoret i Akersgata 55 19. mai 1944, utført sammen med Gregers Gram og med støtte av bl.a. Max Manus. Sprengningen skulle hindre registreringen av tre årsklasser av norsk ungdom til arbeidstjeneste.

Takket være snarrådighet, flaks og intuisjon fikk gestapistene og angiverne aldri tak i Gunnar Sønsteby. Også fordi han var i besittelse av et så helt alminnelig utseende at han knapt ble lagt merke til der han tråkket på sykkelen gjennom Oslos gater.

Etter krigen ble han forretningsmann, og etter at han ble pensjonist brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredrag, spesielt for skolebarn.