Ved å kutte i ledelse og administrasjon vil Anundsen frigjøre midler til å styrke selve straffegjennomføringen, går det fram av et forslag fra regjeringen fredag.

— Dette er et ledd i regjeringens arbeid for avbyråkratisering og forenkling, sier justisminister Anders Anundsen selv.

Ved å slå sammen Kriminalomsorgen og friomsorgskontorene håper statsråden også på en mer strømlinjeformet soning for den enkelte innsatte. I dag overføres straffedømte fra Kriminalomsorgen til Friomsorgen når de skal prøveløslates eller gå over til soning med elektronisk fotlenke. Med endringene vil den dømte forholde seg til samme etat gjennom hele soningen, noe Anundsen tror er en fordel.

— Ved å fjerne dagens fem regioner som hver har sin forvaltning forenkles, også flere prosesser og vil sikre likere behandling, for eksempel av klager fra de innsatte i fengslene som i dag ofte kan få ulike vurderinger på forskjellige steder, sier Anundsen.

Forslaget vil kunne frigjøre om lag 20 millioner kroner, men det er ikke pengene som er det viktigste for Anundsen med denne reformen. Han peker på andre tiltak som skal øke antall soningsplasser og nye fengsler, blant annet leie av fengselsplasser i Nederland, som han omtaler som veldig viktig. (©NTB)