Det ene av to bruk på fjellgården Kjeåsen er til salgs — med en prisantydning på 7,5 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Gården innerst i Simadalen i Hardanger er landskjent for sin fantastiske beliggenhet 600 meter over fjorden. Stedet fikk et eget program i NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i 2002. ## Håper på fastboende

I en alder av 83 år bor Bjørg Wiik fortsatt på gården på sommerstid. Vintrene tilbringer hun i Oslo. Nå håper hun på fastboende naboer på Kjeåsen.

— Det viktigste er at det kommer noen jeg kan samarbeide med. Det hadde vært hyggelig hvis det ble noen som vil bo der fast, men det spørs. Det er værhardt her oppe, og mye snø. Men kanskje det frister noen yngre mennesker med mye pågangsmot?

De to brukene ligger bare noen meter fra hverandre, og deler et jaktterreng med fiskevann på hele 25.600 mål. Finn-annonsen lokker med jakt på småhvilt og villrein. Eiendommen har hatt en kvote på om lag 20 rein de siste årene.

- Voldsom pris

— Jeg håper eierne vil ta vare på eiendommen slik den er, uten å gjøre store inngrep, sier Wiik.

— Hva synes du om prisantydningen på 7,5 millioner kroner?

— Det høres voldsomt ut. Det koster nok en del å sette bygningene i stand også.

— Du lar deg ikke friste til å flytte fra Kjeåsen i bytte mot noen millioner?

— Nei, langt ifra. Dette er arvesølvet, og det må vi ta vare på. Her har jeg frisk luft, vakker natur, stillhet og fred. Jeg trives veldig godt og prøver å være her så mye som mulig, sier 83-åringen.

Fikk besøk av Sonja

I høysesongen får hun ofte selskap av turister. Mange går opp stien, som var eneste tilkomst i gamle dager. Dronning Sonja har gått turen to ganger. Stedet har trolig vært bebodd siden 1650-tallet.

I 1974 ble det bygget en 2,6 kilometer lang tunnel opp til gården i forbindelse med en kraftutbygging. Nå kjører turistbussene nesten helt til tunet.

— I år har det ikke vært så mange busser. Turiststrømmen varierer veldig med været, sier Wiik.

- Hyggelige turister

— Hva synes du om alle turistene?

— Det har gått greit. De er hyggelige. Det kommer folk fra hele verden.

Advokatfullmektig Svein Amundsen Rosendahl i Advokatfirma Romstad, som har salgsoppdraget, tror gårdens berømmelse kan slå begge veier.

— Det er et veldig kjent sted med en helt enorm utsikt. Samtidig er det en del aktivitet der oppe, blant annet med turistbusser. Noen ønsker nok mest mulig fred og ro, sier Rosendahl.

Eiendommen ble overtatt av to søstre på 1990-tallet, og det er arvingene til den ene av dem som nå selger. Våningshuset er fra 1900, og markedsføres som en fritidseiendom. Rosendahl tviler på at det flytter inn fastboende.

— Huset har stått tomt lenge, og har ikke innlagt vann. Det trenger ganske omfattende oppgradering, blant annet på grunn av råte i taket. Men for jaktinteresserte er dette en super eiendom, sier Rosendahl.

Én uke før første visning har det ikke kommet inn noen bud.