Den danske grensekontrollen vil innebære tilfeldige passkontroller og stikkprøver av trafikken. I første omgang skal den gjelde i ti dager, som så kan forlenges med 20 dager, melder nyhetsbyrået Ritzau. Den neste perioden kan også forlenges.

— Vi reagerer rett og slett på avgjørelsen i Sverige. Vi innfører midlertidig grensekontroll, men på en balansert måte. Dette er overhodet ikke noe lykkelig øyeblikk, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grensekontrollen mot Tyskland trådte i kraft klokka 12, samtidig som Løkke Rasmussen holdt pressekonferanse i København og nøyaktig tolv timer etter at Sverige iverksatte kontroll av alle reisende fra Danmark.

I Berlin oppfattes de skandinaviske grensekontrollene som nok et slag mot det passfrie Europa, som Schengen-avtalen var ment å sikre.

— Bevegelsesfrihet er et viktig prinsipp, en av de viktigste sakene som EU har oppnådd de siste årene. Schengen er meget viktig, men den er i fare, sier talsmann for det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer, ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)