OSLO: Det melder amerikanske medier.

Armstrong skal ha dødd på grunn av komplikasjoner etter en omfattende hjerteoperasjon for tre uker siden, skriver Aftenposten.

— Han er den største i NASAs historie og en av de største i verdenshistorien, sier romfartsekspert Erik Tandberg til bt.no.

Armstrong ble verdensberømt da han som første mann satte sin fot på Månen i 1969. Erik Tandberg kommenterte begivenheten for NRK. Han har senere møtt Armstrong ved flere anledninger, senest da Armstrong var i Norge i 2006. — Ingen andre vil noen gang være det første menneske til å sette sin fot på et annet himmellegeme. Dagen i dag er vemodig, sier Tandberg.

Neil Alden Armstrong ble født 5. august 1930 i Ohio. Han var en tidligere amerikansk testpilot da han fikk jobben som leder av astronautteamet på Apollo 11. Den 21. juli 1969, på vei ned trappen fra månelandingsfartøyet, sa Neil Armstrong de berømte ordene: «That's one small step for a man, one giant leap for mankind», på norsk: «Det er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten».

Vant kappløpet

Måneferden til Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin og Michael Collins var kulminasjonen av et langt romfartskappløp mellom USA og Sovjetunionen.

— Det var jo stadig sovjetiske suksesser, først Sputnik 1 som den første satellitten i verdensrommet, deretter Jurij Gagarin som ble det første mennesket i verdensrommet i 1961. Det var dråpen som fikk begeret til å flyte over for amerikanerne, sier Tandberg til bt.

25. mai 1961 holdt president John F. Kennedy sin berømte tale for Kongressen. Han annonserte at innen ti år skulle USA sende det første mennesket til Månen.

Åtte år senere oppfylte Armstrong løftet til Kennedy.

Holdt seg unna offentligheten

Han var jagerpilot under Koreakrigen for den amerikanske marinen.

— Det var slett ikke tilfeldig at han ble fartøysjef på Apollo 11. Han hadde blant annet fløyet X-10, et rakettdrevet testfly, sier Tandberg.

Armstrong giftet seg med konen Carol i 1999 og bodde i en forstad i Cincinnati i Indian Hill. Han har holdt seg borte fra offentligheten det meste av tiden etter måneferden.

— Han var nok innesluttet overfor fremmede, men han var svært hyggelig og kunnskapsrik straks man kom innpå ham, sier Tandberg.

I november i fjor mottok Armstrong sammen med tre andre astronauter CongressionalGold Medal, den høyeste utmerkelsen en sivilperson kan få i USA.

Familien i sorg

Armstrongs familie gir følgende uttalelse til Spaceref:

— Det er med stor sorg vi meddeler at Neil Armstrong gikk bort som følge av komplikasjoner etter hjerteoperasjonen. Han var vår høyt elskede ektemann, far, bestefar, bror og venn.

— Mens vi sørger over tapet av en veldig god mann, feirer vi også hans bemerkelsesverdige liv og håper at det kan være et eksempel for unge mennesker over hele verden til å jobbe hardt for å oppfylle sine drømmer, være villige til å utforske og sprenge grenser og uselvisk tjene et større formål enn dem selv, sier familien videre ifølge CNN.

- Tenk på Neil neste gang du ser på månen

De oppfordrer deg til å tenke på Neil Armstrong neste gang du ser på månen:

— For dem som måtte spørre hva de kan gjøre for å ære Neil, har vi et enkeltønske. Nestegang du går utendørs på en stjerneklar kveld og ser månen smile ned mot deg,tenk på Neil Armstrong og blunk til ham.