Verden mot Trump og 6+1 er overskriftene idet årets G7-møte ble rullet i gang i den canadiske byen Malbaie i 18-tiden norsk tid.

Trump har hisset på seg sine allierte med å innføre en skyhøy toll på stål og aluminium rett før møtet, og de andre regjeringssjefene har lovet å konfrontere ham ettertrykkelig.

Ordkrigen mellom landene har for lengst startet – på Twitter og i ulike intervjuer.

Før avreise fredag morgen tvitret Trump at han ser fram til å dra til Canada «for å rette opp urettferdige handelsavtaler» med G7-landene. Dagen før var budskapet at USA hadde «de verste handelsavtalene noensinne».

Kan inngå avtaler uten USA

Trump brukte også Twitter til å lange ut mot Canadas statsminister Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron, etter at begge har kommet med sterk kritikk av USAs nye tollregime. Macron uttalte torsdag at de andre landene ikke må være redde for å inngå avtaler uten Trump.

«Trudeau er så indignert og tar opp forholdet USA og Canada har hatt opp gjennom årene og en masse andre ting … men han tar ikke opp at de belaster oss 300 % på melkeprodukter – skader våre bønder, dreper vårt landbruk!» skiver Trump i det usedvanlig åpne angrepet på nabolandets leder.

«Hvorfor informerer ikke Den europeiske union og Canada offentligheten om at de i en årrekke har brukt enorme tollsatser og ikke-finansielle handelsbarrierer mot USA», spør Trump retorisk i en annen Twitter-melding.

Kan enes om kvinner og hav

I tillegg til toll og handel, splitter også synet på klimapolitikk og Irans atomavtale USA fra resten av gruppen. Uenighetene er i år så store at det ikke er sikkert landene klarer å stille seg bak en felles slutterklæring, har flere diplomater røpet.

– Dette er et så spesielt møte at det nå først og fremst handler om å komme seg gjennom det uten å skape for store splittelser, sier Roland Paris, professor i statsvitenskap ved Universitet i Ottawa og tidligere utenrikspolitisk rådgiver for statsminister Trudeau, til NTB.

Han sier det hviler et stort ansvar på Trudeau som vert å sørge for at temperaturen i diskusjonene ikke blir så høy at det blir et brudd innad i G7.

Canadas regjering har satt fem hovedtema på agendaen: Verdiskapning som gagner alle, fremtidens jobber, klima og beskyttelse av verdens hav, likestilling og fred og sikkerhet.

Paris sier den canadiske regjeringen har signalisert at G7-landene trolig vil kunne enes om tiltak knyttet til styrking av kvinners rettigheter og beskyttelse av verdens hav, men at det trolig vil bli langt verre å få med USA på felles tiltak på de andre feltene.

Trump mister Solbergs innlegg

Hav er også temaet Erna Solberg (H) er invitert til å holde et innlegg om under en spesialsesjon lørdag. Solberg er som første norske statsminister invitert til et G7-møte.

Etter den hissige ordkrigen varslet plutselig Det hvite hus fredag morgen at Trump drar hjem fra G7-toppmøtet allerede lørdag formiddag. Det betyr at Trump ikke får med seg Erna Solbergs innlegg.

– Det er selvfølgelig leit, for det hadde vært bra å ha USA med. Men det har vel å gjøre med at deler av den diskusjonen går på hvordan de skal møte Paris-kravene, og der har jo USA trukket seg fra avtalen, sier Solberg til Aftenposten på vei til møtet.

Vil ha Russland tilbake

På vei til møtet ba også Trump om at Russland igjen blir medlem av G7, eller G8 som det het da russerne var med. Russland ble kastet ut av gruppen for verdens ledende industriland etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

Canada var raskt ute og avviste utspillet, mens Italias nye statsminister Giuseppe Conte ga uttrykk for at han var enig med Trump og at Russland bør få komme tilbake til gruppen.

Senere fastslo Frankrikes president Emmanuel Macron at de europeiske G7-landene står samlet mot forslaget om å slippe Russland inn igjen, til tross for Contes utspill.

Det er som vanlig ved et G7-møte varslet omfattende demonstrasjoner, og sikkerhetsnivået er høyt. Flere butikker og kafeer har barrikadert utstillingsvinduene sine med treplater og flere skoler og butikker holder stengt under det to dager lange toppmøtet.